Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Chłodnik po hiszpańsku

luty 29 2016

Na pierwszy rzut oka ten pięknie podawany chłodnik kojarzy się z przystawkami w najlepszych restauracjach, kto by pomyślał, że przez wieki hiszpańska zupa ajo blanco uważana była za danie typowe dla tych najbiedniejszych.

Autorka: Monika Rząca – dziennikarka, wegetarianka i miłośniczka zdrowego trybu życia od kilku lat mieszkająca w Maladze. Z upodobaniem pisze artykuły na temat swojej ukochanej Hiszpanii na: www.wakacje-hiszpania.pl

Ajo blanco czyli chłocnik po hiszpańsku.
Zdjęcie: Monika Rząca

Ta śnieżnobiała zupa z gorącego południa, przygotowana na bazie powszechnie dostępnych na południu Hiszpanii produktów ? oliwy z oliwek, migdałów, winogron, podobno jadana była już w czasach rzymskich.
Choć ajo blanco znaczy tyle co biały czosnek, trzeba powiedzieć, że jest to nazwa nieco przewrotna. Bowiem chłodnik po hiszpańsku swój piękny biały kolor zawdzięcza migdałom, hodowanych w Hiszpanii od dawien dawna. Kilka ząbków czosnku pojawia się w przepisie, aby nadać zupie specyficznego, lekko ostrego posmaku, który doskonale równoważony jest słodyczą dojrzałych owoców.
Bardzo często ajo blanco określany jest mianem białego gazpacho, z którym tak naprawdę poza miejscem powstania nie ma absolutnie nic wspólnego. Poza tym ta biała kremowa zupa jest o niebo od gazpacho smaczniejsza (tak, to możliwe)!

  • Malagijskie ajo blanco
  1. 300 g obranych migdałów
  2. 250 ml oliwy z oliwek
  3. kawałek chleba bez skórki
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 700 ml zimnej wody
  6. 8 kropel octu jabłkowego
  7. szczypta soli
  8. opcjonalnie dżem figowy
  9. winogrona lub melon
Ajo blanco czyli chłocnik po hiszpańsku.
Zdjęcie: Monika Rząca

Do robota kuchennego wrzucamy migdały i blendujemy do momentu powstania proszku, powoli dodajemy wodę i kontynuujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Dodajemy pół czosnku (możemy cały, jeśli lubimy wyraźne smaki), oliwę z oliwek oraz chleb, miksujemy.
Na koniec dodajemy sól do smaku. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodajemy więcej wody. Odstawiamy ajo blanco do lodówki do schłodzenia.

  • Podanie

Istnieją różne szkoły podawania ajo blanco. Ja najbardziej lubię na dnie miseczki położyć łyżeczkę dżemu figowego, który zalewamy potem całkowicie schłodzoną zupą. Na zakończenie umieszczamy kilka dojrzałych winogron (w Maladze często używa się tych małych i bardzo słodkich, odmiany moscatel) i skrapiamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Winogrona można zastąpić schłodzonymi kuleczkami melona.