[wppb-login]

Łódź znów się zazieleni! Roślinny festiwal kulinarny po raz drugi

admin
Październik07/ 2015

zielone-smaki-wyroznionyTrzydniowa impreza poświęcona kuchni roślinnej rozpocznie się już 16 października w Łodzi. W trakcie II edycji Festiwalu Zielone Smaki Łodzi odbędą się m.in. konkurs festiwalowy, warsztaty kulinarne i spacery tematyczne.

Tegoroczna edycja imprezy organizowanej przez Fundację Bios Amigos odbywa się pod hasłem „Tu i teraz”. 

Festiwal Zielone Smaki Łodzi wkroczył na łódzką scenę festiwalową w ubiegłym roku i od razu zyskał sobie grono sympatyków. W pierwszej edycji wystartowało kilkanaście kawiarni i restauracji, które przez trzy dni wydały ponad 2000 porcji potraw festiwalowych. Wszystko w stu procentach roślinne, a do tego pomysłowe, smaczne i estetyczne. Wystarczy przyjrzeć się nazwom specjałów (Jesień w Ramat Gan, Warzywa w tempurze z sosem wasabi, deser Samo Dobro), by mieć pewność, że wymyślając konkursowe dania, szefowie kuchni dali z siebie wszystko.

W tym roku organizatorzy postanowili iść za ciosem i zaprosić łódzką publiczność oraz restauratorów do kolejnej edycji, która odbędzie się w dniach 16-18 października 2015. Tym razem czekają nas drobne zmiany. Po pierwsze ? Konkurs Festiwalowy otrzymał motyw tematyczny ?Tu i Teraz?, skupiając się na wszystkim co lokalne, sezonowe, co zakorzenia w czasie i przestrzeni. Po drugie zaś ? do oceny publiczności dołączyło Jury Konkursowe, w skład którego wejdą: blogerka kulinarna roku 2014 ? Alicja Rokicka (Wegan Nerd), redaktorki bloga Jemy w Łodzi ? Agata Zarębska i Izabella Borowska oraz autorka książki Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka ? Anna Wojciechowska.

Przez trzy dni jurorki i festiwalowa publiczność będą próbować dań konkursowych w kilkunastu kawiarniach i restauracjach oraz poddawać je ocenie. Koktajl z młodym jęczmieniem, Jesień Łódzkich Wzniesień, Karmelizowana gruszka na pieczonych okruchach polenty ? to zaledwie kilka przykładów tego, czego będzie można spróbować. Wszystkie potrawy będą miały specjalne festiwalowe ceny (deser ? 7 zł, danie główne ? 11 zł).

Konkursowi Festiwalowemu będą towarzyszyć warsztaty i spacery. Te pierwsze odbędą się w Pracowni Tytka, której gospodyni ? Anna Wojciechowska sama poprowadzi jeden z nich: Robotnicza czy hipsterska? ? łódzka kuchnia roślinna wczoraj i dziś. Warsztat kulinarny poprowadzi też Michał Andrijewski, wegański tata, aktywista stowarzyszenia Otwarte Klatki. Organizatorzy zaplanowali także niezwykłe wędrówki po Łodzi: Miejscy Tropiciele Zieleni ? interaktywna wyprawa do łódzkich parków z edukatorami z Ośrodka Działań Ekologicznych ?Źródła? oraz Dzika Łódź ? spacer kulinarny tropem dzikich roślin jadalnych w mieście, prowadzony przez Agatę Bielską. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, ale organizatorzy proszą o wcześniejszą rezerwację mailową lub telefoniczną.

Uroczyste podsumowanie festiwalu i wręczenie nagród Wege Kuchmistrza odbędzie się
19 października w gościnnych wnętrzach Hotelu Tobaco, który jest zarazem głównym partnerem finansowym festiwalu.

Wszyscy, którzy będą chcieli wcześniej spotkać organizatorów festiwalu i wypytać ich
o szczegóły wydarzenia, mogą ich również spotkać na Targach Natura Food w dniach 2-4 października albo odwiedzić stronę internetową (www.zielonesmakilodzi.wordpress.com) i profil facebookowy wydarzenia.

Osoba kontaktowa: Monika Stasiak
tel. 516 827 053, e-mail: zielonesmaki@gmail.com

Organizator: Fundacja Bios Amigos

Główny partner finansowy: Hotel Tobaco, Restauracja u Kretschmera

Partnerzy: Kooperatywa Spożywcza w Łodzi, Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju Regio, Primavika, Pracownia Tytka, Ośrodek Działań Ekologicznych ?Źródła?, Stowarzyszenie Otwarte Klatki, Międzynarodowe Targi Łódzkie, Natura Food.

Patroni medialni: Portal Jemy w Łodzi, Wegan Nerd, Vege, TVP Łódź

zielone-smaki-lodzi-plakat_internet

Featured
Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge! M*** F*** czyli żyj bez mięsa!

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej

M*** F*** czyli żyj bez mięsa!

Trend ograniczania mięsa w trakcie pandemii postanowiła wykorzystać marka Meatless Farm, która właśn…

czytaj więcej
Facebook
none