[wppb-login]

Biegowa siła z roślin

admin
Październik01/ 2015

Pod koniec września do księgarń trafiła pierwsza polska książka o diecie roślinnej w sporcie „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”. Magazyn „Vege” jest jej patronem medialnym.

Autorka: Martyna Kozłowska

?Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin? to książka nie tylko dla biegaczy. Została napisała przez trójkę wegan ? doświadczoną parę maratończyków i dietetyka, którzy postanowili przelać swoją wiedzę na papier i podzielić się nią z czytelnikami. Naprawdę nie przesadzę pisząc, że jest to świetna książka! Po pierwsze rozdział dietetyczny został napisany w przystępny sposób. Nie trzeba kończyć dietetyki czy przeczesywać setek stron na Wikipedii, by zrozumieć, o co w nim chodzi. Oprawa graficzna jest przejrzysta, co ułatwia lekturę. Przepisy są w miarę proste, a jednocześnie ciekawe i ? co ważne! – nie ma w nich dziwnych składników, które dostaniemy tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Poza tym przepisów jest na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. To, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło i co jest chyba największym atutem ?Kuchni dla biegaczy?, to oznaczenia dietetyczne przy wszystkich przepisach. Każdy z nich został opatrzony informacją o kaloryczności potrawy, zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz znaczkami informującymi, jakich substancji znajdziemy w niej najwięcej (np. cynku, żelaza czy wapnia). Autorzy największy nacisk położyli na potrzeby sportowców i osób na diecie roślinnej, ale tak naprawdę na lekturze skorzysta każdy, a z przepisami poradzi sobie nawet osoba, która do tej pory kuchnię omijała szerokim łukiem. Widać, że autorzy włożyli w książkę sporo pracy i napisali ją z głową. Premiera ?Kuchni dla biegaczy? odbyła się 22 września 2015 r. Magazyn ?Vege? jest jej patronem medialnym.

Książkę możecie zakupić m.in. w sklepiku Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt.

12046648_981972225174702_2187541396177906845_n

Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol

„Kuchnia dla biegaczy siła z roślin”

Wydawnictwo Publicat

 

Komentarze

Featured
Vion: nowe roślinne zamienniki mięsa już niedługo w Polsce? Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

Vion: nowe roślinne zamienniki mięsa już niedługo w Polsce?

Holenderska grupa mięsna Vion w ubiegłym roku podjęła decyzję o poszerzeniu działalności o rozwijają…

czytaj więcej

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
none