[wppb-login]

Biegowa siła z roślin

admin
Październik01/ 2015

Pod koniec września do księgarń trafiła pierwsza polska książka o diecie roślinnej w sporcie „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”. Magazyn „Vege” jest jej patronem medialnym.

Autorka: Martyna Kozłowska

?Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin? to książka nie tylko dla biegaczy. Została napisała przez trójkę wegan ? doświadczoną parę maratończyków i dietetyka, którzy postanowili przelać swoją wiedzę na papier i podzielić się nią z czytelnikami. Naprawdę nie przesadzę pisząc, że jest to świetna książka! Po pierwsze rozdział dietetyczny został napisany w przystępny sposób. Nie trzeba kończyć dietetyki czy przeczesywać setek stron na Wikipedii, by zrozumieć, o co w nim chodzi. Oprawa graficzna jest przejrzysta, co ułatwia lekturę. Przepisy są w miarę proste, a jednocześnie ciekawe i ? co ważne! – nie ma w nich dziwnych składników, które dostaniemy tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Poza tym przepisów jest na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. To, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło i co jest chyba największym atutem ?Kuchni dla biegaczy?, to oznaczenia dietetyczne przy wszystkich przepisach. Każdy z nich został opatrzony informacją o kaloryczności potrawy, zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz znaczkami informującymi, jakich substancji znajdziemy w niej najwięcej (np. cynku, żelaza czy wapnia). Autorzy największy nacisk położyli na potrzeby sportowców i osób na diecie roślinnej, ale tak naprawdę na lekturze skorzysta każdy, a z przepisami poradzi sobie nawet osoba, która do tej pory kuchnię omijała szerokim łukiem. Widać, że autorzy włożyli w książkę sporo pracy i napisali ją z głową. Premiera ?Kuchni dla biegaczy? odbyła się 22 września 2015 r. Magazyn ?Vege? jest jej patronem medialnym.

Książkę możecie zakupić m.in. w sklepiku Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt.

12046648_981972225174702_2187541396177906845_n

Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol

„Kuchnia dla biegaczy siła z roślin”

Wydawnictwo Publicat

 

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook
none