Pod koniec września do księgarń trafiła pierwsza polska książka o diecie roślinnej w sporcie “Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”. Magazyn “Vege” jest jej patronem medialnym.
Autorka: Martyna Kozłowska
?Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin? to książka nie tylko dla biegaczy. Została napisała przez trójkę wegan ? doświadczoną parę maratończyków i dietetyka, którzy postanowili przelać swoją wiedzę na papier i podzielić się nią z czytelnikami. Naprawdę nie przesadzę pisząc, że jest to świetna książka! Po pierwsze rozdział dietetyczny został napisany w przystępny sposób. Nie trzeba kończyć dietetyki czy przeczesywać setek stron na Wikipedii, by zrozumieć, o co w nim chodzi. Oprawa graficzna jest przejrzysta, co ułatwia lekturę. Przepisy są w miarę proste, a jednocześnie ciekawe i ? co ważne! – nie ma w nich dziwnych składników, które dostaniemy tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Poza tym przepisów jest na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. To, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło i co jest chyba największym atutem ?Kuchni dla biegaczy?, to oznaczenia dietetyczne przy wszystkich przepisach. Każdy z nich został opatrzony informacją o kaloryczności potrawy, zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz znaczkami informującymi, jakich substancji znajdziemy w niej najwięcej (np. cynku, żelaza czy wapnia). Autorzy największy nacisk położyli na potrzeby sportowców i osób na diecie roślinnej, ale tak naprawdę na lekturze skorzysta każdy, a z przepisami poradzi sobie nawet osoba, która do tej pory kuchnię omijała szerokim łukiem. Widać, że autorzy włożyli w książkę sporo pracy i napisali ją z głową. Premiera ?Kuchni dla biegaczy? odbyła się 22 września 2015 r. Magazyn ?Vege? jest jej patronem medialnym.
Książkę możecie zakupić m.in. w sklepiku Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt.
Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
“Kuchnia dla biegaczy siła z roślin”
Wydawnictwo Publicat