[wppb-login]

Rusza kolejna edycja warsztatów "W Zielonej Krainie"

admin
Marzec04/ 2015

10357822_394113290740873_4641467370023274974_nIntrygujący koktajl, kolorowa sałatka ze świeżych warzyw i bajecznie pyszne bakaliowe słodkości czekają na dzieci na warsztatach ?W Zielonej Krainie?. Druga edycja kulinarnych zajęć dla najmłodszych rusza już w marcu w Warszawie.

Warsztaty Edukacji Żywieniowej ?W Zielonej Krainie? są organizowane przez Vege Polska i wspierane przez markę Fit&Easy. Tym razem, programem zostało objętych 8 placówek. Patronat nad działaniami edukacyjnymi objął Instytutu Żywności i Żywienia. Warsztaty potrwają przez cztery miesiące.

W 2014 roku w 58 zajęciach wzięło udział 1500 dzieci wraz z nauczycielami i opiekunami. Programem zostało objętych 20 placówek, w tym 12 przedszkoli i 8 szkół podstawowych. Zorganizowane też zostały weekendowe zajęcia dla dzieci i rodziców.
Ogromne zainteresowanie projektem sprawiło, że działania edukacyjne w formie warsztatów dla dzieci są kontynuowane i w I półroczu 2015 roku ekipa Zielonej Krainy znów odwiedzi warszawskie szkoły, tym razem m.in. na Bemowie, Białołęce i w Ursusie, gdzie odbędzie się łącznie 40 zajęć dla co najmniej 1000 uczniów i nauczycieli. Większość szkół biorąca udział w programie zgłosiła się już w ubiegłym roku.

? W dzisiejszych czasach dzieci jedzą zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, w ich diecie brakuje natomiast błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. W ich żyłach coraz częściej obecna jest blaszka miażdżycowa, która jeszcze niedawno występowała niemal wyłącznie u dorosłych. Według najnowszych badań, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 20proc. dziewcząt i prawie 30proc. chłopców ? mówi Hanna Stolińska, dietetyczka z IŻŻ.

Podczas trwających dwie godziny lekcyjne zajęć, dietetyk i kucharz przystępny sposób opowiadają dzieciom o zdrowy odżywianiu. Wspólnie przygotowane posiłki zawierają wyłącznie pełnowartościowe produkty jak np. świeże i suszone owoce, mixy sałat, pestki, szpinak, jarmuż itp.

Stowarzyszenie VEGE POLSKA jest dobrowolnym, samorządnym, trwałym zrzeszeniem osób fizycznych, zawiązanym w celu prowadzenia działalności społecznej, naukowej i oświatowej na rzecz promocji zdrowego stylu życia, w tym w szczególności wegetarianizmu i weganizmu, na zdrowie i środowisko naturalne.

 

Featured
Fiakrzy z Morskiego Oka skazani za znęcanie nad końmi Czy państwo poradzi sobie z ratowaniem zwierząt? 10. Urodziny Vege Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium] Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje Izrael przeciwko futrom

Fiakrzy z Morskiego Oka skazani za znęcanie nad końmi

To pierwszy taki wyrok w sprawie koni z Morskiego Oka. 2 mężczyzn zostało prawomocnie skazanych za z…

czytaj więcej

Czy państwo poradzi sobie z ratowaniem zwierząt?

Te zwierzęta umarłyby w męczarniach gdyby nie pomoc organizacji. Czy państwowa służba będzie w stani…

czytaj więcej

10. Urodziny Vege

Magazyn Vege kończy 10 lat!
Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was mnóstwo atrakcji!
[Pobierz darmow…

czytaj więcej

Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium]

Jedliście ostatnio wegańskiego burgera? A może pasztet z ciecierzycy? Pijecie rano kawę z mlekiem so…

czytaj więcej

Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje

Firma Vegan Finest Foods ogłosiła stworzenie nowej linii pod marką Vegan ZeaStar.

Od początku paź…

czytaj więcej

Izrael przeciwko futrom

Wykorzystywanie futer i skór w modzie jest niemoralne – mówi izraelska minister ochrony środowiska.

czytaj więcej
Facebook
none