Od pewnego czasu coraz więcej łódzkich kawiarni i restauracji oferuje swoim klientom dania oparte wyłącznie o składniki pochodzenia roślinnego. Po raz pierwszy jednak zapotrzebowaniem na kuchnię wegańską staje się widoczne również w ofercie naszych wydarzeń kulinarno-kulturalnych. W ostatni weekend października (24-26 października) odbędzie się pierwsza edycja Festiwalu Zielone Smaki Łodzi ? całkowicie roślinnej imprezy gastronomicznej.
Aż trzynaście lokali będzie walczyć o tytuł ?Wege Kuchmistrza? w jednej z dwóch kategorii: dania głównego i deseru. Zdziwiliby się jednak ci, którzy sądzą, że wśród nich są wyłącznie typowo roślinne miejsca jak Jaffa, Granda czy Zbożowa. W turnieju wezmą udział również takie restauracje jak: U Kretschmera, Drukarnia czy Marcello. Także kawiarnie nie boją się podjąć wyzwania bezjajecznych
i beznabiałowych deserów, których popróbować będzie można w Czekolada Retro Cafe, Chatce Ech czy Tubajce.
Czy wyłącznie weganie i hipsterzy (w pewnych kręgach utożsamiani z tymi pierwszymi) mają czego szukać na Festiwalu? Lista potraw mówi sama za siebie: brukselka curry zapiekana z orzechami z razowym penne, placki gryczano-kasztanowe przekładane półplastrami bakłażana, podane na musie jabłkowo tymiankowym, gruszka w korzennym winie z gorącą czekoladą, czy wreszcie pianka kokosowo-waniliowa na musie z mango. Nawet najwięksi zwolennicy potraw mięsnych nie odmówią sobie takiej uczty dla podniebienia tym bardziej, że w dni Festiwalu wszystkie potrawy będą dostępne w promocyjnych cenach 10 złotych za danie główne i 6 złotych za deser.
Zielonym Smakom będą towarzyszyły również warsztaty tematyczne. Znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno dorośli, którzy pod okiem Agaty Wojtowicz przygotują w Grandzie wegańskie pyszności,
jak i dzieciaki, które w kawiarni Tubajka będą mogły wraz z rodzicami przygotować słodkości z kaszy jaglanej oraz posłuchać książeczki ?Tosia i Pan Kudełko? w czytanej przez autorkę. Na jedzeniu się nie skończy. W Ośrodku Działań Ekologicznych ?Źródła? Paulina Ciąćka przeprowadzi uczestników swojego warsztatu przez tajniki kosmetyki roślinnej. Na dwa ostatnie wydarzenia ciągle są jeszcze dostępne miejsca, a do udziału można się zapisywać poprzez adres mailowy zielone smaki@gmail.com.
Organizatorzy liczą na to, że Zielone Smaki Łodzi przyciągną zróżnicowane grono odbiorców, pokazując festiwalowej publiczności, jak ciekawe, smaczne i zróżnicowane potrawy można wyczarować z roślin oraz otwierając łódzkich restauratorów na wyzwania kuchni wegańskiej.
Organizatorami Festiwalu są: Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju REGIO, Fundacja Viva! Akcja dla Zwierząt ? Łódź oraz stowarzyszenie Otwarte Klatki.
Szczegóły dotyczące wydarzenia można znaleźć na stronie www.zielonesmakilodzi.wordpress.com