[wppb-login]

Jeśli rzeźnik mógł zostać weganinem?

admin
Kwiecień30/ 2014

Untitled-1Niezwykłe historie ludzi, których życie odmienił weganizm uzupełnione wypowiedziami autorytetów z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Pełnometrażowy film dokumentalny ?Live and let live? analizuje dietę roślinną z różnych perspektyw. Ogólnopolska premiera odbędzie się już 14 maja w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.

Choroby cywilizacyjne, skandale żywnościowe, dewastacja środowiska i przedmiotowe traktowanie zwierząt ? wszystkie te problemy skłaniają coraz większe rzesze ludzi do refleksji nad wyborami żywieniowymi. Czy takie przemyślenia mogą zamienić rzeźnika w weganina, a właściciela wielkiej fermy mleczarskiej doprowadzić do założenia domu spokojnej starości dla zwierząt gospodarskich? Marc Pierschel, reżyser pełnometrażowego filmu dokumentalnego ?Live and Let Live?, udowadnia, że jest to możliwe!

? Jeżeli ja mogłem przejść na dietę roślinną, każdy może ? mówi Aaron Adams, który kiedyś zajmował się ubojem królików. Dziś prowadzi jedną z najsłynniejszym wegańskich restauracji w USA.

To jeden z sześciu bohaterów filmu, których życie odmienił weganizm. Aktywiści ratujący zwierzęta z ferm, rolnik prowadzący wegańskie gospodarstwo ekologiczne, właściciele schroniska dla krów, świń i kur, zawodowy kolarz torowy z amerykańskiej kadry narodowej. Niezwykłe historie reżyser uzupełnił wywiadami z autorytetami z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Oprócz sław takich jak profesorowie T. Colin Cambpell (znany z bestsellerowej książki ?Nowoczesne Zasady Odżywiania?), Tom Regan, Gary Francione, Peter Singer, etolog Jonathan Balcombe czy psycholożka i socjolożka Melanie Joy w filmie zobaczymy również innych specjalistów analizujących dietę wegańską z różnych perspektyw.

Gary Francione
Prof. Gary Francione
Prof. T Colin Campbell
Prof. T Colin Campbell

Matt Ruscigo, dietetyk z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, jednej z największych na świecie organizacji zajmujących się żywieniem człowieka, odpowiada na pytanie, jak dieta roślinna wpływa na wyniki sportowe. Ruscigo od lat współpracuje z wieloma wegańskimi sportowcami wyczynowymi. Robert Goodland, były konsultant Banku Światowego ds. ochrony środowiska,  współautor badania Livestock and Climate Change (Hodowla zwierzęca a zmiany klimatu) podkreśla olbrzymi udział hodowli zwierząt w emisji gazów cieplarnianych. W podobnym tonie wypowiada się Kurt Schmidinger, geofizyk z Uniwersytetu Wiedeńskiego, autor projektu badawczego Future Food (Żywność przyszłości). W filmie analizuje ekologiczny wpływ przemysłowego chowu zwierząt na degradację gleb oraz skażenie wód i atmosfery.

?Live and Let Live? podchodzi do zagadnienia weganizmu w sposób niezwykle kompleksowy, rzetelny i naukowy. Nie epatuje krwawymi scenami z ubojni i laboratoriów wiwisekcyjnych. Poprzez opowieści bohaterów ukazuje, jak wybór diety wegańskiej może wpłynąć na nasze życie, a poprzez wywiady z uznanymi naukowcami, jak wpływa na zwierzęta, innych ludzi i całą naszą planetę.

Marc Pierschel, reżyser
Marc Pierschel, reżyser

Mimo że dokument jest filmem non-profit, został nakręcony bardzo profesjonalnie. Marc Pierschel jest niemieckim socjologiem, wieloletnim aktywistą prozwierzęcym, autorem poradnika dla początkujących wegan ?Vegan! Vegane Lebensweise für Alle? i? książki kucharskiej ?Vegan lecker lecker? sprzedanej w ponad 40 tys. egzemplarzy! Bilety na światową premierę filmu, która odbyła się w listopadzie 2013 roku, zostały wysprzedane w ciągu jednego dnia. Ogólnopolska premiera odbędzie się 14 maja, o godz. 18.00, w warszawskim kinie Muranów, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.

Autor: Urszula Rzeszutek

Dołącz do wydarzenia filmu na facebooku i zaproś znajomych!

Po filmie obędzie się debata z udziałem specjalistów z dziedziny żywienia, ekonomii, etyki, gastronomii oraz przemysłu spożywczego.

Pokazy odbywają sie również w innych miastach Polski:
15 maja, Katowice, 19:00, Katofonia, 2 piętro;
15 maja, Bydgoszcz, 17:30, Klubokawiarnia 1138
16 maja, Bielsko-Biała, 19:00, Klub Muzyczny Opium
18 maja, Łódź. 19:00, Niebostan, po projekcji wegańska degustacja.
10 czerwca, Kraków, 21:00, Kino Pod Baranami 

 

?Live and Let Live?, reż. Marc Pierchel, Niemcy 2013

Produkcja:

blackrabbit images

Koprodukcja:

Tofu Music

Zdjęcia:

Marc Pierschel, Jeff Wirth, Lisa Maria Müller, Alex Evans, Thomas Damm, Chantal Wesa, Hendrik Klein

Muzyka

Cars and Trains

Świnka Else ze schroniska dla zwierząt gospodarskich
Świnka Else ze schroniska dla zwierząt gospodarskich

 

Jack Linquist, zawodowy kolarz torowy, weganin
Jack Linquist, zawodowy kolarz torowy, weganin

plakat_film_1

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook
none