Niezwykłe historie ludzi, których życie odmienił weganizm uzupełnione wypowiedziami autorytetów z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Pełnometrażowy film dokumentalny ?Live and let live? analizuje dietę roślinną z różnych perspektyw. Ogólnopolska premiera odbędzie się już 14 maja w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.
Choroby cywilizacyjne, skandale żywnościowe, dewastacja środowiska i przedmiotowe traktowanie zwierząt ? wszystkie te problemy skłaniają coraz większe rzesze ludzi do refleksji nad wyborami żywieniowymi. Czy takie przemyślenia mogą zamienić rzeźnika w weganina, a właściciela wielkiej fermy mleczarskiej doprowadzić do założenia domu spokojnej starości dla zwierząt gospodarskich? Marc Pierschel, reżyser pełnometrażowego filmu dokumentalnego ?Live and Let Live?, udowadnia, że jest to możliwe!
? Jeżeli ja mogłem przejść na dietę roślinną, każdy może ? mówi Aaron Adams, który kiedyś zajmował się ubojem królików. Dziś prowadzi jedną z najsłynniejszym wegańskich restauracji w USA.
To jeden z sześciu bohaterów filmu, których życie odmienił weganizm. Aktywiści ratujący zwierzęta z ferm, rolnik prowadzący wegańskie gospodarstwo ekologiczne, właściciele schroniska dla krów, świń i kur, zawodowy kolarz torowy z amerykańskiej kadry narodowej. Niezwykłe historie reżyser uzupełnił wywiadami z autorytetami z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Oprócz sław takich jak profesorowie T. Colin Cambpell (znany z bestsellerowej książki ?Nowoczesne Zasady Odżywiania?), Tom Regan, Gary Francione, Peter Singer, etolog Jonathan Balcombe czy psycholożka i socjolożka Melanie Joy w filmie zobaczymy również innych specjalistów analizujących dietę wegańską z różnych perspektyw.
Matt Ruscigo, dietetyk z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, jednej z największych na świecie organizacji zajmujących się żywieniem człowieka, odpowiada na pytanie, jak dieta roślinna wpływa na wyniki sportowe. Ruscigo od lat współpracuje z wieloma wegańskimi sportowcami wyczynowymi. Robert Goodland, były konsultant Banku Światowego ds. ochrony środowiska, współautor badania Livestock and Climate Change (Hodowla zwierzęca a zmiany klimatu) podkreśla olbrzymi udział hodowli zwierząt w emisji gazów cieplarnianych. W podobnym tonie wypowiada się Kurt Schmidinger, geofizyk z Uniwersytetu Wiedeńskiego, autor projektu badawczego Future Food (Żywność przyszłości). W filmie analizuje ekologiczny wpływ przemysłowego chowu zwierząt na degradację gleb oraz skażenie wód i atmosfery.
?Live and Let Live? podchodzi do zagadnienia weganizmu w sposób niezwykle kompleksowy, rzetelny i naukowy. Nie epatuje krwawymi scenami z ubojni i laboratoriów wiwisekcyjnych. Poprzez opowieści bohaterów ukazuje, jak wybór diety wegańskiej może wpłynąć na nasze życie, a poprzez wywiady z uznanymi naukowcami, jak wpływa na zwierzęta, innych ludzi i całą naszą planetę.
Mimo że dokument jest filmem non-profit, został nakręcony bardzo profesjonalnie. Marc Pierschel jest niemieckim socjologiem, wieloletnim aktywistą prozwierzęcym, autorem poradnika dla początkujących wegan ?Vegan! Vegane Lebensweise für Alle? i? książki kucharskiej ?Vegan lecker lecker? sprzedanej w ponad 40 tys. egzemplarzy! Bilety na światową premierę filmu, która odbyła się w listopadzie 2013 roku, zostały wysprzedane w ciągu jednego dnia. Ogólnopolska premiera odbędzie się 14 maja, o godz. 18.00, w warszawskim kinie Muranów, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.
Autor: Urszula Rzeszutek
Dołącz do wydarzenia filmu na facebooku i zaproś znajomych!
Po filmie obędzie się debata z udziałem specjalistów z dziedziny żywienia, ekonomii, etyki, gastronomii oraz przemysłu spożywczego.
?Live and Let Live?, reż. Marc Pierchel, Niemcy 2013
Produkcja:
blackrabbit images
Koprodukcja:
Tofu Music
Zdjęcia:
Marc Pierschel, Jeff Wirth, Lisa Maria Müller, Alex Evans, Thomas Damm, Chantal Wesa, Hendrik Klein
Muzyka
Cars and Trains