Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 1 złzamawiam

Nawet niewielkie ilości mięsa w diecie podwyższają ryzyko cukrzycy

luty 14 2014

Według badań tajwańskich naukowców, opublikowanych 11 lutego, ryzyko zachorowania na cukrzycę jest znacznie niższe u wegetarian niż u osób na diecie tradycyjnej.

Naukowcy z Tajwanu analizowali stan zdrowia 4,382 buddystów. Kobiety i mężczyźni, którzy nie spożywali żadnych produktów mięsnych, wykazywali odpowiednio 33 i 55 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy. Autorzy badania podkreślają, że wegetarianie zostali porównani z osobami spożywającymi dietę głównie roślinną z niewielkim dodatkiem mięsa i ryb. Naukowcy sugerują więc, że nawet niewielki dodatek mięsa w diecie zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy. Wnioski te popierają również inne badania, które wskazują, że ryzyko cukrzycy rośnie wraz z zawartością produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie.

Chiu THT, Huang HY, Chiu YF, et al. Taiwanese vegetarians and omnivores: dietary composition, prevalence of diabetes and IFG. PLOS One. Published online February 11, 2014.

Tłumaczenie z pcrm.org

Tagi:
none