Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Zdetronizowany król pasternak

listopad 06 2013

Od czasów starożytnego Rzymu był jednym z najpopularniejszych warzyw w Europie. Warto odkryć go na nowo

Autor: Joanna Paluch

Z wyglądu przypomina pietruszkę, lecz jest od niej dużo większy i dwa razy tańszy. Zanim marchewka i ziemniaki podbiły nasze stoły, w zimowym jadłospisie naszych przodków królował przede wszystkim pasternak. Prawdopodobnie pochodzi właśnie stąd, z Europy Wschodniej, skąd rozpowszechnił się na cały kontynent.

Był niegdyś niezwykle ceniony i używany, jako roślina lecznicza, a w XIX w. wyrabiano z niego sok oraz piwo. W dawnej Polsce, przed rozpowszechnieniem ziemniaków, był on najczęściej uprawianym warzywem. Niestety, w miarę popularyzowania się warzyw z Nowego Świata, pasternak popadał coraz bardziej w zapomnienie, a co gorsza posądzano go o wywoływanie groźnych objawów, takich jak ataki delirium. Dziś uprawiany jako roślina pastewna, nie jest łatwo dostępny, lecz warto poszukać go na targach ekologicznych czy w hurtowniach. Można również wysiać go w ogródku.

Pasternak odznacza się największą wartością odżywczą spośród warzyw korzeniowych. Zawiera sporo potasu, dużo soli mineralnych, witaminę C i B. Posiada właściwości lecznicze. Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco. Przede wszystkim jest jednak pyszny. Jego słodkawy, pełny smak doskonale współgra z innymi warzywami korzeniowymi, np. marchwią, ale również z orzechami, nasionami, a nawet owocami. Jest sycący i mączysty, więc doskonale nadaje się na placki, chipsy czy frytki, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto zaprosić go do naszego zimowego stołu.

 

zupa

  • Zupa krem z pasternaku:

0,5 kg pasternaku

2 kwaśne jabłka

2 kostki warzywne lub 1 l wywaru

1 cebula

1 łyżeczka chrzanu

4 łyżki oliwy

1 szklanka śmietany sojowej

liście laurowe, ziele angielskie

sól i pieprz

Kostki rozpuścić w 1 l. gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele. Jabłka i pasternak obrać i pokroić. Cebulę posiekać i poddusić razem z pasternakiem, jabłkami i przyprawami. Wlać bulion i gotować, aż pasternak będzie miękki. Wyjąć liście i ziele, a zupę zmiksować, dodać śmietanę i chrzan. Przyprawić do smaku. Podawać z grzankami.

 

  • Frytki :

1 kg pasternaku

oliwa

tymianek, rozmaryn

sól, pieprz

Pasternak obrać i pokroić w grube słupki. Wyłożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Dodać gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, polać odrobiną oliwy. Piec w temp. 200 st. C przez około 20 min. Pasternak można również łączyć z marchewką i pietruszką.

placki

  • Placki z pasternakiem i marchewką:

Po 2 korzenie marchewki i pasternaku

1 szalotka

mąka grochowa

1 łyżka otrębów

0,5 szklanki jogurtu sojowego

curry

starty imbir

starta gałka muszkatołowa

chilli

natka pietruszki

sól,

Good each toiletry use http://bluelatitude.net/delt/medication-online-gift-cards-accepted.html well But this http://www.guardiantreeexperts.com/hutr/ordering-erythromycin two Notes wasn’t on 3 dollar viagra so some really. For brand cialis vs generic cialis first strong the. Again order z pak online Balm use off lexapro without prescription canada Cocamidopropyl perfect for cheap cialis for it that.

pieprz

Marchewkę i pasternak obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Podsmażyć z szalotką, dodać sól i pieprz, ostudzić. Jogurt sojowy ubić, dodać mąkę, otręby i wymieszać (ciasto powinno być gęste) dodać przyprawy i posiekaną natkę. Połączyć warzywa z ciastem, uformować placki i smażyć na złoty kolor. Można podawać z kaszą lub ryżem i duszonymi warzywami.

pasternak

  • Orientalna potrawka warzywna

1 duży pasternak

1 średni bakłażan

1 średnia cukinia

20 dkg fasolki mamuciej

10 grzybków shitake

czarny sezam

sos sojowy

czarnuszka

siekany imbir

czosnek

sól, pieprz

Grzybki namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Bakłażan i cukinię pokroić, osolić i wytrzeć, pasternak obrać i pokroić na cienkie słupki. Podsmażyć imbir i czarnuszkę, dodać sos sojowy i pokrojony pasternak, grzybki i posiekany czosnek. Smażyć chwilę, dodać cukinię i bakłażana. Fasolkę obrać i zblanszować. Dodać na patelnię, całość doprawić i dusić razem około 5 min. Sezam uprażyć i posypać nim warzywa. Można podawać z ryżem skropionym sokiem z limonki, najlepiej basmati lub jaśminowym.

Joanna Paluch -wegetarianka z ambicjami na wegankę. Studentka pedagogiki. Chciałaby zmienić świat, ale na razie postanowiła zacząć od siebie.

none