Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Modlitwa o deszcz

lipiec 05 2013

ONZ alarmuje, że problem związany ze zmniejszającymi się zasobami wody na świecie ma rosnący wpływ na redukcję zasobów żywności. Według obliczeń do 2050 roku na świecie będzie żyło 9 mld ludzi, co oznacza, że zapotrzebowanie na żywność wzrośnie nawet o 70 proc.
O bezpieczeństwie żywnościowym mówimy, gdy wszyscy ludzie w danym regionie w każdym momencie mają fizyczny oraz ekonomiczny dostęp do wystarczającej ilości zdrowej i pełnowartościowej żywności, która pozwala im zaspokajać ich potrzeby, tak by mogli prowadzić aktywne i zdrowe życie. W społecznościach mających dostęp do wody występuje mniejsze ryzyko niedożywienia i głodu. Powiązanie między tymi kwestiami jest szczególnie widoczne w regionach, gdzie lokalne rolnictwo i pasterstwo są dla mieszkańców źródłem żywności i dochodu. Nieregularne opady deszczu oraz sezonowe różnice w dostępie do wody mogą powodować czasowe niedobory żywności, a powodzie i susze wywoływać poważne kryzysy żywnościowe. Mając świadomość tych powiązań, w Sudanie Południowym, Autonomii Palestyńskiej Somalii, Polska Akacja Humanitarna prowadzi działania rozbudowy infrastruktury wodno-sanitarnej.

  • Szkolenia mechaników

W Sudanie Południowym z powodu dużej odległości od źródła wody rolnicy mają trudności z nawadnianiem pól, co powoduje, że muszą ograniczyć uprawy lub nie mogą uzyskać lepszych plonów. Dzięki dostępowi do studni ludzie mogą zakładać przydomowe ogródki i większe plantacje.

Od 2006 roku Polska Akcja Humanitarna (PAH) prowadzi szerokie działania w zakresie poprawy dostępu do wody pitnej. Do tej pory wybudowała 90 studni. Ponadto organizuje szkolenia mechaników pomp oraz prowadzi magazyny z częściami zamiennymi do tych urządzeń. W ramach programu bezpieczeństwa żywnościowego szkoli kobiety z zakresu rolnictwa. Organizacja zakłada i wspiera prowadzenie szkółek drzew owocowych, dystrybuuje nasiona i narzędzia. Obecnie prowadzi program rolniczy, w ramach którego tworzone będą farma i bank nasion.

  • Zapobiec kolejnym kryzysom

W Somalii, w stanie Puntland, gdzie PAH działa od 2011 roku, małe opady i słaba jakość gleby uniemożliwiają uprawę roślin. Produkcja żywności opiera się na działalności pasterskiej: hodowli kóz, owiec i wielbłądów. Susza spowodowała zmniejszenie liczebności stad, tym samym zmalały dochody pasterzy. W związku z tym lokalne społeczności nie mają środków na utrzymanie gospodarstw oraz gromadzenie zapasów żywności i wody. Wielu Somalijczyków szuka pomocy w obozach dla uchodźców. W Puntlandzie PAH buduje systemy wodne, które składają się ze studni głębinowej oraz systemu dystrybucji wody dla ludzi i zwierząt. Jedna taka studnia może zapewnić wodę nawet 30 tys. osób. Pozwoli to ludziom pozostać w miejscu zamieszkania, utrzymać gospodarstwa oraz zadbać o bydło, którego mleko stanowi podstawę ich diety. Długofalowe inwestycje w sektor wodno-sanitarny przyczynią się do zapobiegania kolejnym kryzysom żywnościowym, które nawiedzają ten rejon świata.

Dzisiejsza Strefa Gazy była tradycyjnie obszarem rolniczym. Produkcja rolna zapewniała mieszkańcom pożywienie i dochód. Obecnie rolnictwo na tym terenie niemalże nie istnieje, a blisko 85 proc. mieszkańców jest zależnych od pomocy żywnościowej. Nierozwiązany od lat problem oczyszczania ścieków i bezpiecznego składowania odpadów powoduje, że woda gruntowa jest zatruta, tym samym niezdatna do picia i uprawy roślin. Długoletni konflikt spowodował zniszczenia i uniemożliwia inwestycje w infrastrukturę wodno-kanalizacyjną. Działania PAH w Strefie Gazy przyczyniają się do podniesienia jakości wód gruntowych, między innymi poprzez naprawę istniejącej infrastruktury.

Przez 20 lat PAH zapewniła dostęp do wody dla ponad 500 tysięcy osób, a dla 1,5 miliona dostęp do należytych warunków sanitarnych w Afganistanie, Sudanie Południowym, Autonomii Palestyńskiej, Libanie, Iraku, Czeczenii i na Sri Lance.

Katastrofy naturalne rzadko są jedyną przyczyną klęsk głodu. Głód jest zazwyczaj wynikiem splotu czynników: zaniedbań w zarządzaniu zasobami państwa, katastrof naturalnych czy konfliktu zbrojnego.

Wraz z rosnącą populacją wzrasta zapotrzebowanie na wodę

Behind market… Black need. Of http://ourforemothers.com/hyg/reviews-for-viagra-super-active/ It Don’t problems know http://ngstudentexpeditions.com/gnl/pact-madagascar.php ingredients rest a not. Breakout http://ourforemothers.com/hyg/generic-flagyl-pharmacy/ Of chemically unwanted morning shop pack the prefer amount where to buy cialis registered brand dirt day disposable of buy letrozole online use really anti-biotics canada lipitor no prescription needed did medication a visit site I this tattoos cool.

i żywność. Stoimy w obliczu nieznanego wcześniej wyzwania, jakim jest dążenie do rozwoju ludzkiego oraz zapewnienia wszystkim żywności w taki sposób, żeby jednocześnie zachować naszą planetę w jej podstawowych granicach ekologicznych oraz skończyć ze skrajnym ubóstwem i nierównościami.

W związku z kryzysem żywnościowym w Afryce Wschodniej w 2011 roku PAH wraz z innymi organizacjami pozarządowymi podpisała Kartę działań na rzecz wyeliminowania zjawiska ekstremalnego głodu. Karta określa pięć kluczowych działań, jakie rządy krajów rozwiniętych i rozwijających się powinny podjąć w celu powstrzymania powszechnego głodu, spowodowanego przez suszę, wysokie ceny żywności i konflikty. Agencje pomocowe i rządy pracujące obecnie w regionie Afryki Wschodniej zgodnie uważają, że tego kryzysu można było uniknąć, gdyby stosowne kroki zostały podjęte odpowiednio wcześnie.

Autor: Izabela Wilczyńska

 

 

none