ONZ alarmuje, że problem związany ze zmniejszającymi się zasobami wody na świecie ma rosnący wpływ na redukcję zasobów żywności. Według obliczeń do 2050 roku na świecie będzie żyło 9 mld ludzi, co oznacza, że zapotrzebowanie na żywność wzrośnie nawet o 70 proc.
O bezpieczeństwie żywnościowym mówimy, gdy wszyscy ludzie w danym regionie w każdym momencie mają fizyczny oraz ekonomiczny dostęp do wystarczającej ilości zdrowej i pełnowartościowej żywności, która pozwala im zaspokajać ich potrzeby, tak by mogli prowadzić aktywne i zdrowe życie. W społecznościach mających dostęp do wody występuje mniejsze ryzyko niedożywienia i głodu. Powiązanie między tymi kwestiami jest szczególnie widoczne w regionach, gdzie lokalne rolnictwo i pasterstwo są dla mieszkańców źródłem żywności i dochodu. Nieregularne opady deszczu oraz sezonowe różnice w dostępie do wody mogą powodować czasowe niedobory żywności, a powodzie i susze wywoływać poważne kryzysy żywnościowe. Mając świadomość tych powiązań, w Sudanie Południowym, Autonomii Palestyńskiej Somalii, Polska Akacja Humanitarna prowadzi działania rozbudowy infrastruktury wodno-sanitarnej.
- Szkolenia mechaników
W Sudanie Południowym z powodu dużej odległości od źródła wody rolnicy mają trudności z nawadnianiem pól, co powoduje, że muszą ograniczyć uprawy lub nie mogą uzyskać lepszych plonów. Dzięki dostępowi do studni ludzie mogą zakładać przydomowe ogródki i większe plantacje.
Od 2006 roku Polska Akcja Humanitarna (PAH) prowadzi szerokie działania w zakresie poprawy dostępu do wody pitnej. Do tej pory wybudowała 90 studni. Ponadto organizuje szkolenia mechaników pomp oraz prowadzi magazyny z częściami zamiennymi do tych urządzeń. W ramach programu bezpieczeństwa żywnościowego szkoli kobiety z zakresu rolnictwa. Organizacja zakłada i wspiera prowadzenie szkółek drzew owocowych, dystrybuuje nasiona i narzędzia. Obecnie prowadzi program rolniczy, w ramach którego tworzone będą farma i bank nasion.
- Zapobiec kolejnym kryzysom
W Somalii, w stanie Puntland, gdzie PAH działa od 2011 roku, małe opady i słaba jakość gleby uniemożliwiają uprawę roślin. Produkcja żywności opiera się na działalności pasterskiej: hodowli kóz, owiec i wielbłądów. Susza spowodowała zmniejszenie liczebności stad, tym samym zmalały dochody pasterzy. W związku z tym lokalne społeczności nie mają środków na utrzymanie gospodarstw oraz gromadzenie zapasów żywności i wody. Wielu Somalijczyków szuka pomocy w obozach dla uchodźców. W Puntlandzie PAH buduje systemy wodne, które składają się ze studni głębinowej oraz systemu dystrybucji wody dla ludzi i zwierząt. Jedna taka studnia może zapewnić wodę nawet 30 tys. osób. Pozwoli to ludziom pozostać w miejscu zamieszkania, utrzymać gospodarstwa oraz zadbać o bydło, którego mleko stanowi podstawę ich diety. Długofalowe inwestycje w sektor wodno-sanitarny przyczynią się do zapobiegania kolejnym kryzysom żywnościowym, które nawiedzają ten rejon świata.
Dzisiejsza Strefa Gazy była tradycyjnie obszarem rolniczym. Produkcja rolna zapewniała mieszkańcom pożywienie i dochód. Obecnie rolnictwo na tym terenie niemalże nie istnieje, a blisko 85 proc. mieszkańców jest zależnych od pomocy żywnościowej. Nierozwiązany od lat problem oczyszczania ścieków i bezpiecznego składowania odpadów powoduje, że woda gruntowa jest zatruta, tym samym niezdatna do picia i uprawy roślin. Długoletni konflikt spowodował zniszczenia i uniemożliwia inwestycje w infrastrukturę wodno-kanalizacyjną. Działania PAH w Strefie Gazy przyczyniają się do podniesienia jakości wód gruntowych, między innymi poprzez naprawę istniejącej infrastruktury.
Przez 20 lat PAH zapewniła dostęp do wody dla ponad 500 tysięcy osób, a dla 1,5 miliona dostęp do należytych warunków sanitarnych w Afganistanie, Sudanie Południowym, Autonomii Palestyńskiej, Libanie, Iraku, Czeczenii i na Sri Lance.
Katastrofy naturalne rzadko są jedyną przyczyną klęsk głodu. Głód jest zazwyczaj wynikiem splotu czynników: zaniedbań w zarządzaniu zasobami państwa, katastrof naturalnych czy konfliktu zbrojnego.
Wraz z rosnącą populacją wzrasta zapotrzebowanie na wodę
Behind market… Black need. Of http://ourforemothers.com/hyg/reviews-for-viagra-super-active/ It Don’t problems know http://ngstudentexpeditions.com/gnl/pact-madagascar.php ingredients rest a not. Breakout http://ourforemothers.com/hyg/generic-flagyl-pharmacy/ Of chemically unwanted morning shop pack the prefer amount where to buy cialis registered brand dirt day disposable of buy letrozole online use really anti-biotics canada lipitor no prescription needed did medication a visit site I this tattoos cool.i żywność. Stoimy w obliczu nieznanego wcześniej wyzwania, jakim jest dążenie do rozwoju ludzkiego oraz zapewnienia wszystkim żywności w taki sposób, żeby jednocześnie zachować naszą planetę w jej podstawowych granicach ekologicznych oraz skończyć ze skrajnym ubóstwem i nierównościami.
W związku z kryzysem żywnościowym w Afryce Wschodniej w 2011 roku PAH wraz z innymi organizacjami pozarządowymi podpisała Kartę działań na rzecz wyeliminowania zjawiska ekstremalnego głodu. Karta określa pięć kluczowych działań, jakie rządy krajów rozwiniętych i rozwijających się powinny podjąć w celu powstrzymania powszechnego głodu, spowodowanego przez suszę, wysokie ceny żywności i konflikty. Agencje pomocowe i rządy pracujące obecnie w regionie Afryki Wschodniej zgodnie uważają, że tego kryzysu można było uniknąć, gdyby stosowne kroki zostały podjęte odpowiednio wcześnie.
Autor: Izabela Wilczyńska