[wppb-login]

Tradycja nieco zmodyfikowana

admin
kwiecień05/ 2012

Święta bez jajek, kiełbas i wędliny? Nie będzie problemu z wegańskim wielkanocnym stołem.  Wystarczy nieco wyobraźni albo? nasze, sprawdzone przepisy, które zebraliśmy w redakcji

Tekst: Anna Szwapczyńska

Polacy zwykli świętować zmartwychwstanie Chrystusa przy stole pełnym mięsa i jego przetworów. I ? oczywiście ? jaj. Jeśli urządzacie święta w domu, kłopot jest mniejszy. Możecie skorzystać z naszych propozycji, choć i własna kulinarna inwencja na pewno da wam wiele radości. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, żeby na przykład zmodyfikować nasze przepisy i dostosować je do swoich upodobań.

Lubicie grzyby? Zastąpcie koncentrat pomidorowy w przepisie na roladki startymi i uduszonymi na oliwie pieczarkami. Albo do sojowego pasztetu dodajcie namoczone, a następnie ugotowane suszone podgrzybki. Chcecie bardziej tradycyjnego dresingu do świątecznego śniadania? Dodajcie tarty chrzan do pasty z awokado.

Przy takim zestawie wystarczy odrobinę wiosennych dodatków ? bazi, tulipanów, żonkili czy dekoracji z kiełków itp., żeby świąteczny stół wyglądał zachwycająco! I zamiast pisanek postawcie jajka z czekolady. A cukrowy baranek przypomni wam dzieciństwo.

Jeśli zaś wybieracie się do jeszcze niezmodyfikowanych tradycjonalistów, możecie własnoręcznie wykonane specjały zabrać ze sobą. Oczywiście tyle, żeby i mięsożerni biesiadnicy mogli przynajmniej spróbować, jak pysznie można świętować bez wyrzutów sumienia.

Tradycyjny Żurek

żurek z butelki – 0,5 l
woda – 2 l
bulion warzywny z kostki lub wywar z włoszczyzny
liść laurowy
ziele angielskie
cebula – 1 szt., nieduża
czosnek – 3-4 spore ząbki
olej lub oliwa z oliwek
majeranek – spora garść
sól
pieprz (lub pieprz ziołowy)
ziemniaki

kiełbaski sojowe

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy.

Do bulionu z kostki lub wody (2 litry) wrzucamy przekrojoną na pół podpaloną nad ogniem cebulę, obrane, lekko zgniecione płaską częścią noża ząbki czosnku (oprócz jednego, który dodamy na koniec), listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 10 min. Następnie wlewamy żurek (razem z mąką, która po ugotowaniu dodatkowo zagęszcza zupę) i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy sporą garść majeranku oraz ostatni ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę, drobno posiekany lub utarty na tarce o drobnych oczkach. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę, ale tak, żeby nie dopuścić do wrzenia, dzięki temu czosnek i majeranek dadzą zupie aromat, ale nie zgorzknieją i nie popsują całego efektu. Na koniec dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.

Podajemy z ziemniakami (mogą być ugniecione lub w ugotowane w kostkę i dodane do zupy), można też podać z kiełbaskami sojowymi.

Wskazówki i uwagi:

Majeranek warto najpierw rozetrzeć kciukiem w zagłębieniu dłoni, co wydobędzie z niego trochę więcej aromatu. Powinno go być sporo!

Zakręcone roladki

Ciasto na naleśniki

2 szklanki mąki

Około 2 szklanek wody

1 łyżka oleju

? łyżeczki soli

? łyżeczki cukru

Pasta z grochu

1 szklanka namoczonego i ugotowanego grochu (lub puszka cieciorki konserwowej)

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz ziołowy

papryka słodka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotować ciasto ? wymieszać wszystkie składniki na konsystencję ciasta na naleśniki (ciasto powinno lać się ciągłym cienkim strumykiem z przechylonej łyżki), a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni na w miarę cienkie naleśniki.

Ugotowany groch (lub cieciorkę) zmiksować z oliwą z oliwek i koncentratem na gładką, dość jędrną pastę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką do smaku. Następnie masę rozsmarować na 1-2 mmna naleśnikach i ścisło zwinąć placek. Zawinięte w ruloniki naleśniki odstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu pociąć w poprzek rulonu na około 1-cm talarki. Przybić wykałaczkami i ułożyć na półmisku.

Wskazówki i uwagi:

Pastę z grochu lub cieciorki możemy modyfikować poprzez dodawanie innych składników ? np. zamiast koncentratu możemy dodać trochę majonezu sojowego następnie zmieszać ze świeżą posiekaną natką pietruszki i mieszanką ziół do sałatek, co pozwoli nam otrzymać pastę ziołową.

Zielone masło z rzeżuchą

1 avocado

1 łyżka oliwy z oliwek

? cytryny

sól

kiełki rzeżuchy

Przygotowanie:

Miękkie avokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i wyciągnąć łyżeczką miąższ. Zmiskować w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek i cytryną, doprawić solą. Rzeżuchę posiekać i dodać do pasty.

Pasztet sojowy z oliwkami

Składniki:

2 szkl. soi
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
bułka tarta
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
majeranek
pieprz ziołowy
papryka słodka
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
oliwki zielone (mogą być z nadzieniem paprykowym, co nada pasztetowi koloru) lub czarne, lub oba rodzaje

 

Soję zamoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie gotować z solą i czosnkiem, w małej ilości wody przez około 1-1,5 godz. Korzystając z szybkowaru, możemy skrócić czas gotowania soi do około 30 min.

Ugotowaną soję odcedzić i zmielić w malakserze lub dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielić też surowe cebule i dodać suchą bułkę tartą, aby wchłonęła resztę sosu. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, sól i inne przyprawy, oraz trochę olejuKolorowe oliwki dokładnie wymieszać z masą.

Pasztet piec w wąskiej brytfance posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, w piekarniku rozgrzanym do180 st. C przez ok. 1/2 godz.

Wskazówki i uwagi:

Konsystencję pasztetu regulujemy poprzez dodaną ilość bułki tartej ? przy małej ilości pasztet nabierze konsystencji pasty do rozsmarowywania, przy dodaniu większej ilości pasztet będzie bardziej suchy, należy jednak uważać, by nie dodać jej zbyt dużo, aby pasztet się nie kruszył.

Babka drożdżowa

3 szklanki mąki

3 dag drożdży

0.8 szklanki mleka sojowego

0.5 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

3/4 margaryny wegańskiej

pół szklanki orzechów

pół szklanki rodzynek

cukier-puder do posypania

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 3-4 łyżki mąki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę mąki, cukier, sól, tłuszcz roślinnny i zagnieść ciasto na gładką, miękką masę. Odstawić na 1,5 godziny. Do ciasta dodać namoczone wcześniej i wypłukane rodzynki oraz orzechy. Formę na babkę wysmarowć tłuszczem i posypać bułką tartą. Odstawić na kolejne pół godziny. Piec w T 200 stopni C około 1 godziny. Po upieczenie pozostawić w formie na około 10 minut. Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Tagi:
Featured
Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu! Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy Papież Franciszek apeluje do polityków o zerową emisję CO2 Kodeks honorowy żyraf. Walczą tylko fair play

Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony

Organizacja BirdLife opublikowała raport, z którego wynika, że populacje europejskich ptaków kurczą …

czytaj więcej

Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa

Według danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia, cytowanych przez portal Noizz, mamy powody do…

czytaj więcej

Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu!

Youtube i Google wypowiedziały wojnę fake newsom dotyczącym zmian klimatycznych. Uniemożliwią monety…

czytaj więcej

Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy

8 października, w Światowy Dzień Ośmiornicy fundacja Compassion Polska publikuje swój raport „Przemy…

czytaj więcej

Papież Franciszek apeluje do polityków o zerową emisję CO2

Wraz z innymi przywódcami religijnymi papież Franciszek na początku tego tygodnia wystosował do świa…

czytaj więcej

Kodeks honorowy żyraf. Walczą tylko fair play

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze obserwowali żyrafy w rezerwacie rzeki Mogalakwena w RPA i ich…

czytaj więcej
Facebook
none