Serduszka, podwiązki, seksowna bielizna lub góra afrodyzjaków kulinarnych to według nowych w Europie walentynkowych tradycji sposób na udane życie uczuciowe. Naszym zdaniem to świat zwariował: żadne cuda nie zastąpią codziennego troszczenia się o siebie nawzajem
Jaka jest najlepsza recepta na dobry związek i miłość? Przede wszystkim pokochać siebie samego, gdyż tylko wtedy nie będziemy chorobliwie szukać uczuć tam, gdzie ich nigdy nie było.
Gdy już mamy miłość i harmonię wewnętrzną, możemy zaprosić do swojego życia, jak do posprzątanego domu, innych. A co postawić na stole, żeby przyjąć upragnionego gościa? Coś smacznego i zdrowego.
Przede wszystkim, przygotowując walentynkowe słodkości, stwórzmy właściwą atmosferę i dodajmy magiczny składnik, który sprawia, że potrawy karmią nas na tych najbardziej subtelnych poziomach. Wmiksujmy w cynamonowe kuleczki miłość i niech ten składnik zagości nie tylko w słodkościach, ale we wszystkich naszych potrawach przez cały rok. Jest to najprostsza receptura na udany związek, a nawet życie.
Jednakże gustów kulinarnych – jak i przepisów – na szczęście jest tyle, ilu ludzi, więc każdy może stworzyć sobie własny specjał. Tak samo można zmodyfikować przepisy na słodycze…wszystko według uznania: więcej lub mniej cukru, kakao…Jak kto lubi, a my dzielimy się naszymi pomysłami na słodki podwieczorek dla dwojga.
Około 25 szt.
20 dag tofu
6 łyżek mleka kokosowego
10 łyżek cukru gula java lub cukru pudru
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki karobu
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
1 szklanka kleiku ryżowego
wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Wszystkie składniki oprócz kleiku ryżowego i wiórków kokosowych miksujemy razem na jednolitą masę. Żeby było łatwiej, możemy pokroić wcześniej tofu w kostkę. Dodajemy kleik ryżowy dla zagęszczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Z uzyskanej sprężystej masy zwilżonymi w wodzie palcami, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Około 25 szt.
20 dag tofu
4 łyżki mleka kokosowego
8 łyżek cukru gula java lub cukru pudru
1 średniej wielkości jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
1 szklanka kleiku ryżowego
zmielony cynamon do obtoczenia kulek
Wszystkie składniki oprócz kleiku ryżowego, cynamonu i jabłka miksujemy razem na jednolitą masę. Dodajemy obrane i utarte na drobnej tarce jabłko, mieszamy, a następnie dorzucamy kleik ryżowy dla zagęszczenia i ponownie dokładnie mieszamy łyżką. Z uzyskanej sprężystej masy zwilżonymi w wodzie palcami, formujemy kulki i obtaczamy w cynamonie.
2 porcje
2 mandarynki
1 łyżka tahini
1 łyżka mleka kokosowego
1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
1 łyżka płatków migdałów
Mieszamy łyżką tahinę z mlekiem kokosowym i syropem na jednolitą masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać łyżeczkę ciepłej wody. Polewamy sosem obrane mandarynki i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Tekst i przepisy: Jola Słoma i Mirek Trymbulak
Artykuł pochodzi z Vege nr 2/2011