Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych

listopad 14 2011

Związek odżywiania z występowaniem niektórych typów raka stał się faktem – potwierdza go coraz więcej badań naukowych. Światowe organizacje medyczne apelują o ograniczenie w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie czerwonego mięsa i zastąpienie ich produktami roślinnymi. O tym jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka będzie można usłyszeć 19 listopada w Centrum Medycyny Żywienia w Warszawie.

 

– Jakie czynniki stylu życia, w tym diety, zwiększają ryzyko wystąpienia powszechnie znanych nowotworów?

– W jaki sposób niewłaściwa dieta wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu, przyczyniając się do rozwoju nowotworów, np. piersi, prostaty czy macicy?

– W jaki sposób dieta może wpłynąć na aktywność genów odpowiedzialnych za wzrost istniejących guzów?

– Jak pewne substancje w pożywieniu mogą wzmocnić antynowotworowe procesy obronne organizmu?
– Czy odpowiednia dieta może przedłużyć życie osób chorujących na nowotwór?

– Jak skomponować dietę antyrakową?

Na te wszystkie pytania w czasie wykładu odpowie mgr Małgorzata Desmond, specjalista w dziedzinie Medycyny Żywienia i Dietetyki, absolwentka University of West London oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; prowadzi konsultacje z zakresu medycyny żywienia w Centrum Medycyny Żywienia Carolina Medical Center.

Wykład rozpocznie się o godz. 14, a bezpośrednio po wykładzie odbędą się warsztaty zdrowego gotowania oraz degustacja roślinnych potraw przyjaznych zdrowiu.

WSTĘP WOLNY po wcześniejszej rezerwacji pod adresem mailowym: anna.matusewicz@carolina.pl oraz telefonicznie: (22) 355 85 57 (w godz. od 9.00 do 17.00)

Ares: Carolina Medical Center, Ul. Pory. 78, Warszawa

Program szkoleniowy współfinansowany jest w latach: 2011 ? 2013 przez Wydział Profilaktyki i Promocji Zdrowia Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.

 

none