Związek odżywiania z występowaniem niektórych typów raka stał się faktem – potwierdza go coraz więcej badań naukowych. Światowe organizacje medyczne apelują o ograniczenie w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie czerwonego mięsa i zastąpienie ich produktami roślinnymi. O tym jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka będzie można usłyszeć 19 listopada w Centrum Medycyny Żywienia w Warszawie.
– Jakie czynniki stylu życia, w tym diety, zwiększają ryzyko wystąpienia powszechnie znanych nowotworów?
– W jaki sposób niewłaściwa dieta wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu, przyczyniając się do rozwoju nowotworów, np. piersi, prostaty czy macicy?
– W jaki sposób dieta może wpłynąć na aktywność genów odpowiedzialnych za wzrost istniejących guzów?
– Jak pewne substancje w pożywieniu mogą wzmocnić antynowotworowe procesy obronne organizmu?
– Czy odpowiednia dieta może przedłużyć życie osób chorujących na nowotwór?
– Jak skomponować dietę antyrakową?
Na te wszystkie pytania w czasie wykładu odpowie mgr Małgorzata Desmond, specjalista w dziedzinie Medycyny Żywienia i Dietetyki, absolwentka University of West London oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; prowadzi konsultacje z zakresu medycyny żywienia w Centrum Medycyny Żywienia Carolina Medical Center.
Wykład rozpocznie się o godz. 14, a bezpośrednio po wykładzie odbędą się warsztaty zdrowego gotowania oraz degustacja roślinnych potraw przyjaznych zdrowiu.
WSTĘP WOLNY po wcześniejszej rezerwacji pod adresem mailowym: anna.matusewicz@carolina.p
Ares: Carolina Medical Center, Ul. Pory. 78, Warszawa
Program szkoleniowy współfinansowany jest w latach: 2011 ? 2013 przez Wydział Profilaktyki i Promocji Zdrowia Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.