Świąteczne słodkości i seler po grecku

Martyna Kozłowska
Grudzień15/ 2016

Na rozgrzanie i na osłodę

Niektóre dania i aromaty od zawsze kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Jak zrobić je w wersji roślinnej, tak by przywodziły na myśl wspomnienia i smaki z dzieciństwa?

Tekst i zdjęcia: Ida Marciniak

Do przygotowania tych świątecznie kojarzących się w smaku trufli potrzeba zaledwie dwóch składników i 10 min. Na wypadek ochoty na coś słodkiego warto mieć w lodówce takie kulki pełne witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Czasem wzbogacam je o zmielone siemię lniane. Można spróbować też z innymi dodatkami, np. cynamonem.

Makowe trufle z suszoną śliwkąkulki

  • 1 szklanka suszonych śliwek bio (są najbardziej miękkie i najłatwiej je zmiksować)
  • 1/2 szklanki maku

Mak mielimy w młynku do kawy. Śliwki i mak wrzucamy do blendera o dużej mocy i miksujemy, aż powstanie plastyczna masa. Lepimy kulki. Przechowujemy w lodówce.

 

 

Dwa świąteczne ciasta w jednym. Bez cukru i bez pieczenia. Samo zdrowie!

Sernikomakowiec bez pieczenia

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka sojowego naturalnego
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • sok z 2 cytryn
  • 100 g rodzynek niesiarkowanych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka roślinnegosernikomak

Daktyle zalewamy na noc wodą. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy wodą i gotujemy w 2 szklankach wody, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut). Do kaszy dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu, szklankę mleka sojowego, ksylitol i sok z cytryn. Miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do lodówki.
Mak mielimy w młynku do kawy. Namoczone daktyle miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Dodajemy mak i miksujemy razem.
Masę makową wykładamy na masę jaglaną. Czekoladę roztapiamy razem z 3 łyżkami mleka roślinnego. Polewamy ciasto i schładzamy w lodówce.

 

 

Bardzo proste świąteczne danie! Pieczone filety z? selera po grecku.

Pieczony seler po grecku

  • 2 selery
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 kg marchwi
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 szklanki wody
  • sok z 1 cytrynyryb

Seler kroimy w plastry grubości około 1 cm. Smarujemy olejem, solimy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 min w temperaturze 200 st. C.
Kiedy seler się piecze, scieramy marchew i pietruszkę na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy w garnku cebulę. Dodajemy utartą marchew, pietruszkę i przyprawy. Podsmażamy przez chwilę, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny.
Na dnie naczynia układamy część farszu, kładziemy na niej plastry pieczonego selera. Przykrywamy częścią farszu, znowu układamy seler i przykrywamy farszem. Po ostudzeniu trzymamy w lodówce.

Artykułz Vege nr. 12/1 2015, do kupienia tutaj: link

Komentarze

Featured
Czytanie performatywne Kot senior Potencja Komunikacja z psem Regeneracja przeczytasz w numerze 2/2018

Czytanie performatywne

Radykalna Akcja Solidarna i Komuna//Warszawa zapraszają na dzień solidarności ze zwierzętami przeciw…

czytaj więcej

Kot senior

Problemy seniora, które dotykają kota, można złagodzić. Jak z wiekiem zmieniają się potrzeby i chara…

czytaj więcej

Potencja

Bez względu na to, czy chodzi o przedłużenie rodu czy o przyjemność z bycia we dwoje, kłopoty z pote…

czytaj więcej

Komunikacja z psem

Antropomorfizacja zwierząt sprawia, że często ich zachowanie porównujemy do ludzkiego, przez co błęd…

czytaj więcej

Regeneracja

Uprawianie sportu dzięki uwalniającym się endorfinom może nam przynieść wiele radości. Stajemy się z…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 2/2018

Lutowy numer magazynu VEGE już jest w drodze do kiosków w całej Polsce. Nie możesz się doczekać, aż …

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar