Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Słodkie święta

grudzień 15 2011

Ciasta, pierniczki, ciasteczka, trufle, cukierki, słodkie ozdoby choinkowe? Wszystkie te słodkości mają jeden wspólny świąteczny wymiar: pachną cynamonem, chrupią orzechami, sycą słodyczą suszonych owoców i są przepyszne? Czas zaplanować, co w tym roku zagości na naszym świątecznym stole!

Wszyscy dajemy sobie zielone światło na słodkie obżarstwo. Jednak świąteczne ciasta też mogą być zdrowe i wolne od pustych kalorii, nie tracąc przy tym na wyjątkowym smaku. Wegańskie święta i Nowy Rok mogą być równie smaczne. A może i smaczniejsze.

Przedświąteczne przygotowania niektórym kojarzą się z udręką, przepracowaniem w kuchni i niezbyt miłym obowiązkiem. Z tego też powodu wiele osób decyduje się na kupno gotowych dań. A szkoda, bo wspólne, rodzinne pieczenie może sprawić wiele frajdy i być wspaniałą zabawą dla bliskich. Poza tym niektóre słodkości można zapakować w celofan, przewiązać kolorową wstążeczką i podarować przyjaciołom. To wyjątkowy i bardzo smaczny prezent.

Może się to komuś  wyda nieco dziwne, ale kiedy z moją córką wykrawamy pierniczki czy przygotowujemy ciasta, staram się, by zawsze było… przyjemnie. Można zapalić cynamonową świeczkę czy kominek z olejkiem aromatycznym (chyba że dodajemy cynamon do ciasta?), włączyć płytę ze świąteczną muzyką i zaśmiewać się do łez, oblizując palce z ciasta. A że w cieście nie ma jaj, to i salmonella nam nie grozi!

Gryczane ciasto z suszonymi śliwkami

  • Bardzo aromatyczne i smaczne. Może zastąpić świąteczny piernik.
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • wrzątek
  • 5oo g mąki gryczanej
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • łyżkę sody
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml mleka owsianego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki syropu z agawy

Dzień przed pieczeniem, wieczorem, pokroić śliwki na kawałki, wrzucić do miseczki, wlać rum, po czym zalać wrzątkiem. Zostawić tak na noc. Następnego dnia odsączyć na sitku.

W misce wymieszać suche składniki i dodać płynne. Dokładnie wymieszać i dorzucić śliwki. Ponownie wymieszać i przełożyć do foremki (ja piekłam w keksówce o długości 30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1 godz. Trzeba po prostu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już wypieczone.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.

Piegus

Tak  nazywała je moja mama. Jest to bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca.

  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • 1/2 szklanki miodu lub słodu
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki suchego maku

Płynne składniki rozbełtać i połączyć z suchymi. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po przestuddeniu można polać czekoladą (100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka ryżowego).

Kanelbullar z makiem

Kolejną alternatywą dla świątecznego makowca są Kanelbullar w wersji makowej. Kanelbullar to szwedzkie bułeczki z nadzieniem z miodu i cynamonu. Ja przygotowałam je z makiem. I są równie pyszne.

  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 litra ciepłego mleka sojowego
  • 150-200g ciepłego oleju słonecznikowego
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
  • 900 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej

nadzienie:

  • 200 g maku
  • 1/3 szklanki miodu, melasy, syropu klonowego (dowolnie)
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść posiekanych migdałów
  • 1,5 łyżeczki olejku migdałowego
  • garść rodzynek
  • płatki migdałowe do posypania

Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem i olejem. Dodać cukier i garść mąki. Rozprowadzić dobrze i zostawić aż ruszą. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Następnie rozprowadzić nadzienie: sparzony i zmielony mak wymieszany z olejkiem i bakaliami.

Kiedy nadzienie jest już rozsmarowane, zwijamy ciasto w rulon i kroimy bułeczki (około 3-4 cm szerokości). Układamy na blasze (należy zachować odległość pomiędzy bułeczkami). Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 6 min. w temperaturze 250 stopni.

Bułeczki powinny być lekko zrumienione. Upieczone można polukrować.

Cynamonowe biscotti z orzechami laskowymi

Biscotti i  migdały w karmelu wystarczy zapakować w ozdobny celofan, by zmieniły się w niepowtarzalny prezent dla kogoś bliskiego.

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1,25 szklanki mąki pszennej typ 1100
  • kopiasta łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżeczki mąki sojowej
  • 1/4 szklanki melasy, syropu klonowego lub miodu (ja użyłam miodu)
  • spora garść posiekanych orzechów laskowych

Suche składniki wymieszać w dużej misce. Składniki płynne także dobrze rozmieszać. Wlać do miski z suchymi. Zagnieść klejące się ciasto. Dodać orzechy i ponownie zagnieść. Uformować rękami oprószonymi w mące płaski chlebek (na około 1,5 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika. Studzić 10 min., po czym ukośnie pokroić i wstawić z powrotem do piekarnika (160 stopni + termoobieg) na około 10 minut. Przestudzone można zapakować w celofan.

Migdały  w cynamonowym karmelu

  • 200 g migdałów
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wody
  • kopiasta łyżeczka cynamonu

Na patelnię należy wlać wodę i wsypać cukier oraz cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać sparzone i obrane migdały. Dobrze wymieszać i rozsmarować na pergaminie. Pozostawić do wystudzenia. Następnie odkleić i połamać na kawałki. Można zapakować do słoiczka z ozdobną świąteczną zakrętką.

  • Tekst i przepisy: Marta Jadczak

 

 

 

none