Wydarzenie “Przepis na zdrowie z korzeni” okazało się hitem. W Gdyni podczas imprezy kulinarnej, której partnerami były m.in. Fundacja Viva! oraz Magazyn VEGE, uczestnicy i uczestniczki chętnie próbowali roślinnych potraw, a archiwalne wydania naszego magazynu rozeszły się jak świeże bułeczki.
Pierwszym punktem programu był pokaz gotowania z degustacją prowadzony przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka z Atelier Smaku. Następnie dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS wygłosiła wykład „Kuchnia na specjalne okazje”, w którym przybliżyła historyczne aspekty kulinariów. Po kolejnej sesji kulinarnej, dr Anna Rychter z Dietetyki #NieNaŻarty przedstawiła prelekcję „Czy adaptogeny sprawią, że zapomnimy o zmęczeniu i stresie?”, omawiając wpływ naturalnych substancji roślinnych na zdrowie psychiczne i fizyczne.
Na koniec pokazu gotowania w wykonaniu Atelier Smaku, uczestnicy i uczestniczki eventu mogli spróbować m.in. nie-kaczki z jabłkami oraz z kremem chrzanowo-wiśniowym, a także nie-gyrosa z sosem nie-tzatziki.
Zobaczcie, jak było!


„Przepis na… Zdrowie z korzeni” okazał się sukcesem, łącząc wiedzę naukową z praktycznymi umiejętnościami kulinarnymi, i z pewnością zainspirował uczestników do dalszego zgłębiania tajników zdrowego odżywiania.
Wydarzenie było częścią programu towarzyszącego wystawie CLEVERFOOD for everyone i zostało dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa. Partnerami wydarzenia byli m.in. Fundacja Viva!, Magazyn VEGE, Wege Siostry oraz RoślinnieJemy.
Pamiętajcie, że do 1 czerwca wciąż możecie oglądać wystawę CLEVERFOOD for Everyone w Centrum Nauki Experyment i wziąć udział w towarzyszących imprezach edukacyjnych: