Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Warzywa w roli głównej

listopad 24 2016

Tekst i zdjęcia: Magdalena Cielenga-Wiaterek (Zielenina)

Warzywa w nowej odsłonie

zieleinaart

Lato to najlepszy okres dla roślinożerców. Mamy do wyboru niezliczone pyszności. Tym razem prezentujemy kilka nowych sposobów na warzywa

Dzienna zalecana porcja warzyw to 400 g, ale coraz częściej mówi się, że powinna ona wynosić 700, a nawet 900 g. Jedzenie warzyw jest nie tylko ogólnie dobre dla zdrowia, lecz również zapobiega wielu poważnym chorobom ? niektórym nowotworom czy chorobom układu krążenia. Jako że dieta wegańska naturalnie zawiera w sobie dużo warzyw, te choroby występują wśród wegan dużo rzadziej niż wśród osób jedzących mięso.
W lecie możemy szaleć ? sałatki, gulasze, placki, zupy, wszystkie dania, jakie przyjdą nam do głowy, mogą być oparte na warzywach lub przynajmniej o nie wzbogacone. Z dodatkiem strączków i kasz czy pełnoziarnistych makaronów możemy przygotowywać pełnowartościowe i pyszne posiłki. A wszystko kolorowe, świeże, pełne błonnika, witamin i innych tak potrzebnych składników odżywczych. Korzystajmy z letnich smakołyków pełnymi garściami!

Chowder z kukurydzą, cukinią i kaszą jaglanąkrem

(8 porcji)

  • 1/2 szklanki sparzonej kaszy jaglanej
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 kolby kukurydzy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 4 szklanki bulionu jarzynowego
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowego)
  • szczypiorek do dekoracji

W sporym garnku zalewamy kaszę bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, nakrywamy, gotujemy na najmniejszym ogniu.
Cebulę siekamy, cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę. Kukurydzę oskrobujemy nożem do głębokiej miski.
W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy przez chwilę, aż uwolnią aromat. Dodajemy ziemniaki i cukinię, mieszamy, aż dokładnie okleją je przyprawy.
Przesmażone warzywa i kukurydzę dodajemy do podgotowanej kaszy jaglanej, wlewamy mleko. Wszystko gotujemy razem, aż składniki będą miękkie. Podajemy posypane szczypiorkiem i dodatkowymi płatkami chilli, jeżeli mamy ochotę na bardzo pikantną wersję.

 

Placki z buraczkami, marchewką i ciecierzycą

(12 placków)

  • 3/4 szklanki ciecierzycy zamoczonej na noc
  • soda oczyszczona (na czubku noża)
  • 1 pęczek botwinki lub 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona cebulka w całości
  • olej do smażenia

Winegret

  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sos jogurtowy

  • 1 szklanka naturalnego jogurtu roślinnego
  • 1 ogórek wężowy
  • 1/2 pęczka koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzukotlet

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy sodę i gotujemy do miękkości pod przykryciem (soda sprawi, że ciecierzyca ugotuje się szybciej). Zbieramy całą pianę, która wytworzy się po zagotowaniu. Odcedzamy i grubo miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy, odcedzamy.
Buraczki z botwinki obieramy i trzemy na największych oczkach tarki, tak samo postępujemy z marchewką.
Liście botwiny dokładnie płuczemy, kroimy drobno czerwone łodyżki, które dodajemy do ciecierzycy. Liście rwiemy lub kroimy w paski, odkładamy do naczynia, w którym będziemy serwować sałatę.
Ziemniaki również traktujemy tłuczkiem do ziemniaków, łączymy z ciecierzycą. Dodajemy starte warzywa i pokrojone łodyżki, drobno pokrojoną zieloną cebulkę ? białą i zieloną część. Wsypujemy mąkę i przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, wszystko dokładnie mieszamy.
Mokrymi dłońmi formujemy cienkie placuszki, smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
Ogórek trzemy na średnich oczkach tarki, odciskamy z wody. Mieszamy z jogurtem i przyprawami.
Wszystkie składniki winegretu energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej emulsji. Placki podajemy z sosem jogurtowym i sałatą z winegretem.

 

Gołąbki z kaszą jaglanągol

(kilkanaście sztuk)

  • 1 młoda kapusta
  • sok z ? cytryny
  • ? szklanki kaszy jaglanej, sparzonej
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego + 2 szklanki
  • 1 cebula
  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ? łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 pęczek koperku

Sos

  • 1 puszka pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
  • Po ? łyżeczki soli, pieprzu i cukru/ksylitolu
  • ? pęczka estragonu
  • ewentualnie ? szklanki śmietanki 18% lub jogurtu z mleka krowiego lub roślinnego

Z kapusty obrywamy brzydkie, zewnętrzne liście, myjemy ją. Obrywamy ostrożnie wszystkie liście, które są na tyle duże, że da się je zwinąć w gołąbki. Przygotowujemy spory garnek z wodą, którą zagotowujemy. Wlewamy sok z cytryny, wrzucamy liście i obgotowujemy aż zmiękną, około 10 minut, odcedzamy na durszlaku.
Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklankami bulionu, gotujemy na małym ogniu do miękkości, około 20 minut. Jeżeli jest potrzeba, odcedzamy.
Kalarepę obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na średnich oczkach tarki
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy kalarepę, smażymy aż będzie miękka i szklista.
Kaszę mieszamy z usmażonymi warzywami i marchewką. Dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na przestudzone liście nakładamy po 1-2 łyżki nadzienia i zwijamy w kopertę. Układamy w rondlu, wlewamy pozostały bulion i dusimy do miękkości. Podajemy z podgrzanym sosem.
Na sos pomidory z puszki miksujemy, doprawiamy przyprawami i posiekanym estragonem. Świeże pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, po chwili zimną wodą i obieramy. Kroimy na kawałki, dusimy w rondlu aż nadmiar płynu odparuje, miksujemy na gładki sos. Dalej postępujemy tak samo jak przy pomidorach z puszki. Można zabielić śmietanką lub jogurtem ? jeżeli użyjemy jogurtu nie zagotowujemy już sosu, aby się nie zważył.

Zupa marchewkowa z kluseczkami jaglanymi

kremzmar

(około 2l zupy)

  • 1 pietruszka

  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4-6 szklanek bulionu jarzynowego

Wszystkie warzywa szorujemy, obieramy, kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy składniki będą miękkie miksujemy zupę na gładko. Podajemy z kluseczkami jaglanymi, prażonym słonecznikiem i ewentualnie olejem lnianym.

Jaglane kluseczki z pietruszką

(około 20 kluseczek)

  • ? szklanki kaszy jaglanej
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta soli
  • ? pęczka natki pietruszki

Kaszę przelewamy wrzątkiem, aby straciła ewentualną goryczkę, przekładamy do rondla, zalewamy 1 i ? szklanki wody. Dodajemy sól i kurkumę. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż woda odparuje, a kasza będzie zupełnie miękka, wręcz rozpadająca się. Jeżeli jest potrzeba odcedzamy ją na gęstym sicie. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mokrymi dłońmi formujemy kluseczki, podajemy z zupą.

Artykuł z nr 7/8/2014, do kupienia tutaj