Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

III edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi: POCZUJ KOLORY!

październik 04 2016

zielone_smaki_logoW dniach 14-16 października szykuje się prawdziwa roślinna uczta – III edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi. W tym roku impreza odbędzie w się pod hasłem “Poczuj kolory”.

W planach m.in. konkurs festiwalowy z udziałem kilkunastu restauracji i kawiarni, warsztaty kulinarne z szefem kuchni restauracji U Kretschmera, spotkanie z wegańskim lekarzem i sportowcem, a na deser: pobudzający zmysły koncert zespołu Amourette.

Festiwal organizuje łódzka fundacja Bios Amigos. Zielone Smaki Łodzi to największa w Łodzi i jedna z największych w Polsce imprez poświęconych kuchni roślinnej. Przez trzy dni łódzcy restauratorzy wspinają się na wyżyny swych kucharskich talentów, by zaserwować festiwalowej publiczności niepowtarzalne wegańskie potrawy w kategorii dania głównego lub deseru. Amatorzy niebanalnych doznań kulinarnych krążą zaś od lokalu do lokalu i w internetowym plebiscycie głosują na swoje ulubione przysmaki.

zielonesmakilodzi-baner

Wydarzeniu towarzyszą warsztaty i spotkania ze znawcami kuchni roślinnej i nie tylko. W tym roku w imprezie weźmie udział 16 restauracji i kawiarni z całej Łodzi – ich lista znajduje się na stronie festiwalu, a zdjęcia i opisy dań można znaleźć na fan page’u festiwalu na Facebooku.

Restauracje powalczą o laur zwycięstwa w emocjonującym KONKURSIE FESTIWALOWYM, na który przygotują przepyszne, kolorowe dania i desery w kuszącej festiwalowej cenie: 11 zł za danie główne i 8 zł za deser. Potrawy będzie oceniać festiwalowe jury, w skład którego wejdą: Agata Zielińska, dziennikarka, autorka programu “Pogotowie kulinarne Radia Łódź”, Dominika Czapska, blogerka, autorka wegańskich marek Majne Szwajne i Wegandzia oraz opiekunka słynnej świnki Bożenki – Michał Andrijewski, aktywista prozwierzęcy, pasjonat kuchni roślinnej.
Równocześnie dania festiwalowe oceniane będą także przez publiczność, która zagłosuje na swoje ulubione specjały na stronie internetowej zielonesmakilodzi.wordpress.com. 17 października, na gali kończącej festiwal, wśród publiczności zostaną wylosowane wegańskie koszulki Punk Parrot. To polska marka odzieżowa, która w zabawny, zaprawiony czarnym humorem sposób promuje w swoim wzornictwie takie idee, jak prawa zwierząt, ekologia i równouprawnienie.

zielone_smaki2

Oprócz tego zapraszamy na:

  • wykład WEGANIZM OCZAMI LEKARZA, prowadzony przez Magdalenę Jutrzenkę, lekarkę i autorkę bloga kulinarnego Hello Morning (15 października o godz. 13, w restauracji u Kretschmera, wstęp wolny)
  • WARSZTATY KULINARNE ‘WEGANIZM PO MĘSKU’ prowadzone przez szefa kuchni restauracji U Kretschmera Macieja Kowalskiego (15 października o godz. 15, w restauracji U Kretschmera, liczba miejsc ograniczona, zapisy pod adresem zielonesmaki@gmail.com)

zielone_smaki1

  • spotkanie z AGATĄ PERENC, judoczką, wielokrotną mistrzynią Polski i reprezentantką naszego kraju na matach świata, brązową medalistka Pucharu Świata w Judo. Agata Perenc od wielu lat jest weganką, jest również magistrem dietetyki (16 października o godz. 15.30, klubokawiarnia Niebostan, wstęp wolny)
  • koncert zespołu AMOURETTE (16 października o godz. 18, klubokawiarnia Niebostan, wstęp wolny)
  • gala zamknięcia festiwalu w wręczeniem nagród dla zwycięskich restauracji oraz losowaniem koszulek Punk Parrot wśród publiczności (17 października o godz. 17, klubokawiarnia Niebostan, wstęp wolny)