Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Naturalne „poprawiacze” nastroju w diecie

październik 24 2024

Niektóre produkty mogą sprawić, że odczujemy poprawę nastroju.
Badania naukowe jednoznacznie wykazują, że praca układu nerwowego w dużym stopniu zależy od tego, co i jak jemy. Pewne produkty w naturalny sposób sprawiają, że czujemy się lepiej. Co do nich zaliczamy? Wśród wegańskich opcji wymienić można chociażby awokado, które skutecznie redukuje stres i rozdrażnienie dzięki dużej ilości potasu. Owies z kolei dostarcza sporo błonnika stabilizującego poziom żelaza, które poprawia samopoczucie. Jagody i borówki zawierają przeciwutleniacze przydatne w walce ze stresem oksydacyjnym, natomiast banany będące źródłem cukru, błonnika, witaminy C, a przy okazji przyjemnie słodkiego smaku także poprawiają humor. Bogate w cynk, selen i tryptofan orzechy i nasiona zmniejszają ryzyko depresji, a warzywa strączkowe zawierają magnez, który uspokaja i relaksuje. Roślinne menu może zatem obfitować w wiele składników, które zapewniają zdrowie i radosny nastrój.

  • tekst: Zuzanna Kozłowska