Kolor, smak, zapach, potencjał zdrowotny… Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgać po zioła.
Każda roślina zielarska, czyli po prostu zioło, ma cenne właściwości – zarówno kulinarne, jak i lecznicze – ze względu na które warto uwzględniać ją w swoich posiłkach. W ziołach znajdziemy m.in. związki o działaniu przeciwzapalnym takie jak kwasy fenolowe, flawonoidy i witaminę C. Ich celem jest zapobieganie rozwojowi chorób powodowanych przez wolne rodniki, np. dolegliwości ze strony układu trawiennego. Pozostałe związki chemiczne obecne w ziołach (glikozydy, alkaloidy, garbniki, olejki eteryczne) mają szerokie zastosowanie od wspomagania pracy nerek po uspokojenie. Dlatego warto sięgać po różne rośliny i ich różne części. Przykładowo gdy kupimy doniczkę kolendry, śmiało możemy wykorzystać nie tylko popularne liście, lecz także korzenie i łodygi.