Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Lektura na wakacje – recenzje nowości wydawniczych

czerwiec 22 2024

Przygotowaliśmy dla Was recenzje ciekawych nowości wydawniczych od naszych partnerskich wydawnictw. Sprawdźcie sami!

Książka otwierająca umysł

Narysuj swoje uczucia
Rukmini Poddar
Insignis

Poznaj siebie poprzez rysunek! Artystka, projektantka i edukatorka przedstawia wyjątkowy poradnik będący jednocześnie kreatywnym dziennikiem z ambitnymi zadaniami. To zaproszenie do podróży w głąb siebie, która umożliwi dostrzeżenie, nazwanie i wyrażenie swoich emocji poprzez sztukę. W kolejnych rozdziałach będziesz odpowiadać na niełatwe nieraz pytania. Jaką część siebie wciąż uczysz się akceptować? Jakie blokady komunikacyjne zauważasz w różnych swoich relacjach? Jaką osobę w swoim życiu określisz Słońcem, odległą galaktyką albo czarną dziurą?

Pokłady kreatywności drzemią w każdym z nas. Każdy przecież ma swoją osobistą mapę priorytetów, wartości i ważnych osób. Autorka zachęca, by nadać im kolory i kształty. Dzięki temu stworzysz swój własny artystyczny projekt: rozbudowany krajobraz emocjonalny. Gdy go nakreślisz, przekonasz się, że zmieni się Twój stosunek do siebie i świata. A oprócz tego wypełnianie kreatywnych ćwiczeń to po prostu świetna zabawa!

Gloria Książek

*

W drogę!

Roślinne kuchnie świata
Dorota Jaworska
Marginesy

Czytelnicy „Vege” mieli okazję poznać Dorotę Jaworską już cztery lata temu przy okazji premiery książki „A jak nie mięso, to co?”, w której autorka prezentowała roślinne produkty wyjątkowo bogate w białko lub mające teksturę do złudzenia imitującą produkty odzwierzęce. Może więc uznać, że to była pozycja dla początkujących.

Teraz można iść dalej i uczyć się nowych wegańskich przepisów. W tym celu powstała druga książka Doroty Jaworskiej „Roślinne kuchnie świata. Kulinarna podróż przez wszystkie kontynenty”. Wielu z nas potrafi podać przykłady zagranicznych potraw: obecność na wegańskich stołach francuskiego ratatouille, izraelskiego humusu czy meksykańskich tacos nikogo nie dziwi. Warto jednak sprawdzić, z czego jeszcze słyną różne kraje, które przepisy są tradycyjne roślinne, a które zostały kreatywnie zweganizowane przez autorkę (ogromny plus to wybór łatwo dostępnych składników). Potem możemy już myśleć o rezerwacji biletów do miejsc, do których najbliżej naszym kubkom smakowym.

Arek Dąbrowski

*

Lustracja poglądów

Jak naprawdę działa świat
Vaclav Smil
Insignis

Żeby nie opuszczać bezpiecznego błogostanu, większość z nas nieświadomie żyje z deficytem rozumienia tego, jak funkcjonuje świat. Uciekamy w ignorancję, bo nie jesteśmy w stanie przyswoić ogromu informacji z różnych dziedzin. Dlatego warto sięgać po lektury, które odświeżą nasz własny punkt widzenia, często stereotypowy.

Vaclav Smil analizuje siedem wybranych problemów, z którymi mierzy się ludzkość: energii, żywności, materiałów, globalizacji, zagrożeń klimatycznych i przyszłości. Autor, opierając się na faktach i opisach ilościowych, każe nam zweryfikować poglądy dotyczące apokaliptycznej przyszłości, czy – przeciwnie – hurraoptymistycznej wizji rozwoju cywilizacji.

Mariusz Szczygieł pisał, że fakty lubią tańczyć. I tak jest w „Jak naprawdę działa świat”. Autor opisuje fakty w sposób niezwykle przystępny i jasny, nie stroniąc od ciekawostek i zaskakujących wniosków. Czas poświęcony lekturze będzie na pewno owocny. Wielka w tym zasługa również tłumaczenia autorstwa Dariusza Rossowskiego.

Janusz Wlazło