66-letni Trishul Cherns zdobył pierwsze miejsce w wyczerpującym 48-godzinnym ultramaratonie w Massachusetts.
Podczas wyścigu Cherns przebiegł 229 kilometrów, a przyczyny swojego sukcesu widzi w zdrowym, wegańskim odżywianiu oraz przeciwzapalnym właściwościom produktów roślinnych. Kariera biegowa Chernsa trwa już ponad cztery dekady. Sportowiec pobił ponad 110 kanadyjskich rekordów w ultramaratonie, a w 2021 roku przebiegł swój 300 bieg ultra. Jego marzeniem jest przebiec w życiu 1000 maratonów.
Chcę nadal realizować swoje cele, aby bieganie było dla mnie zupełnie nową przygodą. Próbuję sięgnąć gwiazd. Nie ma powodu, dla którego nie mógłbym tego zrobić, bez względu na wiek – Cherns otwarcie mówi o swoich planach na kolejne starty.
Obecnie w świecie zawodowych sportowców coraz częściej mówi się o korzyściach ograniczenia lub całkowitej rezygnacji z mięsa i produktów odzwierzęcych. Na początku tego roku inny wegański ultramaratończyk Austin Meyer również uznał swój sposób odżywiania za klucz do sukcesu, twierdząc, że spożywanie produktów roślinnych pozwala mu na szybszą regenerację. Podobnie stwierdziła wieloletnia weganka Lisa Gawthorne, której zdaniem dzięki diecie zapewniła sobie złoto w mistrzostwach Europy w duathlonie.
- tekst: Zuzanna Kozłowska