Władze Dolnej Saksonii zachęcają do stopniowej rezygnacji z trzody chlewnej. Zarządzająca tym projektem agencja AFP widzi liczne szanse nie tylko dla środowiska, lecz także dla rolników.
Agencja AFP rozpoczęła program dotacji na preferencyjnych warunkach dla przedsiębiorców zainteresowanych odejściem od hodowli świń. W ten sposób realizuje ustawowe działania polegające na promowaniu proekologicznych postaw i przedsięwzięć. W grudniu 2022 r. władze Dolnej Saksonii zaakceptowały nową politykę żywieniową skupioną na wspieraniu producentów warzyw i owoców oraz odejścia od rozwiązań szkodliwych dla środowiska.
Dolna Saksonia to drugi co do wielkości kraj związkowy w Republice Federalnej Niemiec. Jego udział w krajowej produkcji wieprzowiny to aż jedna trzecia, co przekłada się na ogromne pogłowie trzody chlewnej w wysokości 7,1 mln świń (stan na 2022 rok). Warunki bytowania zwierząt przeznaczonych do produkcji mięsa określane są na skrajnie złe – wyśrubowane wymagania efektywnej hodowli powodują sztuczne napędzanie wzrostu zwierząt i zamykanie ich w coraz mniejszych przestrzeniach. Alarmujące są również odczyty poziomu stężenia amoniaku w wodzie, które przekraczają nawet dwukrotnie wartości dozwolone w przepisach, a to w bezpośredni sposób łączy się z przemysłową hodowlą zwierząt.
Obecna sytuacja ekonomiczna nie jest zbyt łaskawa dla producentów mięsa, którzy ze względu na rosnącą świadomość konsumentów i niepokojące doniesienia o chorobie ASF tracą udział w rynku spożywczym. Już około 10 proc. Niemców deklaruje przejście na dietę wegetariańską, a prawie 4 proc. dietę wegańską.
- tekst: Adam Brusik