Nowe badania sugerują, że dieta roślinna może poprawiać koncentrację i funkcje kognitywne u dzieci.
Badanie zaprezentowane na dorocznym zebraniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywieniowego w Bostonie koncentrowało się na dwóch popularnych dietach: Healthy Eating Index (standardowych wytycznych żywienia dla amerykańskiego społeczeństwa) oraz diecie MIND. Ten drugi model został stworzony w celu ochrony mózgu przed zmianami neurodegeneracyjnymi takimi jak demencja i choroba Alzheimera.
Dieta MIND łączy w sobie elementy diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH. Bazuje na produktach roślinnych, przede wszystkim warzywach (głównie liściastych), owocach, orzechach, pełnoziarnistych kaszach, oliwie i roślinach strączkowych. Zaleca natomiast unikanie mięsa, nabiału, alkoholu, przekąsek i produktów wysoko przetworzonych. Eksperci wykazali, że tak samo jak w przypadku osób starszych dieta MIND może przynosić korzyści mózgom dzieci. Przede wszystkim pomaga najmłodszym utrzymać uwagę nawet w otoczeniu silnie rozpraszających bodźców.
Stwierdziliśmy, że tylko dieta MIND pozytywnie wpłynęła na poziom koncentracji. To sugeruje, że wpływa na rozwój poznawczy, a tym samym zwiększa szanse na sukces w wieku szkolnym – oceniła dr Shelby Keye, badaczka z University of Illinois Urbana-Champaign.
Dietę MIND uznano za jedną z niewielu diet, które pozytywnie wpływają zarówno na układ nerwowy, jak i układ sercowo-naczyniowy.
tekst: Kama Gulbicka