Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT) w Szczecinie realizują projekt ProBioVege. Pragną opracować recepturę wzbogacenia wegańskiej biożywności. W tym celu wykorzystują tzw. makuchy (pozostałość po tłoczeniu różnych roślin oleistych).
Zespół ze Szczecina chce wzbogacić wegańskie produkty, takie jak jogurty i kefiry, które wg naukowców bywają mało odżywcze. Dzięki makuchom, probiotykom i kulturom bakterii dodanym do ich zawartości, produkty te zawierać będą dobroczynną mikroflorę oraz błonnik. Dzięki temu będą lepszą odpowiedzią na choroby cywilizacyjne np. na cukrzycę.
Jest to duży, trzyletni projekt rozwoju roślinnej żywności fermentowanej będącej alternatywą dla nabiału. Jest zgodny w ideą zero waste i założeniami Zielonego Ładu. Obecnie prawie wszelkie tego typu odpady się marnują. My szukamy dla nich różnorodnych zastosowań, ponieważ nadal jest to cenny produkt; ma wysoką wartość odżywczą i zawiera dużo korzystnych dla zdrowia substancji. Jest jedynie pozbawiony oleju. Konsumenci wybierający diety plant-based mają ten problem, że eliminują ze swej diety pożyteczne mikroorganizmy, bo nie jedzą jogurtów, kefirów itp. Muszą więc je suplementować. My proponujemy alternatywę w postaci produktów roślinnych, które zawierają w sobie te mikroorganizmy – mówi szef zespołu badawczego ze Szczecina, dr inż. Łukasz Łopusiewicz.
Źródło: Zielona Interia
AK