Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała pozytywną opinię na temat dopuszczenia do sprzedaży laboratoryjnego mięsa firmy Upside Foods. Wyraziła przy tym otwartość na zaopiniowanie mięsa “z probówki” od innych producentów.
16 listopada FDA wydała pozytywną opinię na temat wniosku kalifornijskiej firmy Upside Foods. W komunikacie napisano:
“Postępy w technologii hodowli komórek umożliwiają producentom żywności wykorzystanie komórek zwierzęcych uzyskanych ze zwierząt gospodarskich, drobiu i owoców morza w produkcji żywności i oczekuje się, że produkty te wejdą na amerykańskich rynek w najbliższej przyszłości. (…) Żywność wyprodukowana przy użyciu hodowanych komórek zwierzęcych musi spełniać te same rygorystyczne wymagania, w tym wymagania dotyczące bezpieczeństwa, co wszystkie inne rodzaje żywności regulowane przez FDA”.
Uma Valetti, właściciel Upside Foods, cieszy się z sukcesu:
“Zaakceptowali nasz wniosek, że kurczak wyhodowany (w laboratorium) jest bezpieczny do spożycia, co oznacza, że Upside jest o jeden krok bliżej, aby znaleźć się na stołach wszędzie”.
I’ve been looking forward to this day for a long time. UPSIDE has received our “No Questions Letter” from the FDA. They’ve accepted our conclusion that our cultivated chicken is safe to eat, meaning UPSIDE is one step closer to being on tables everywhere. #cultivatedmeat pic.twitter.com/tk4DIF2NSa
— Uma Valeti, MD (@UmaValeti) November 16, 2022
Valetti stwierdził, że “proces wytwarzania sztucznego mięsa jest podobny do warzenia piwa, ale zamiast hodowania drożdży czy mikrobów, hodujemy komórki zwierzęce”. Zanim produkt finalnie trafi do sprzedaży, może jeszcze minąć kilka miesięcy (potrzebna jest m.in. pozytywna opinia Departamentu Rolnictwa). Jak podaje TVN24 za “Guardianem”, na świecie działa 150 firm, zajmujących się wytwarzaniem mięsa w warunkach laboratoryjnych. Wygląda na to, że czeka nas prawdziwa rewolucja!
AK
Źródło: TVN24