Świeżo upieczeni rodzice stykają się z zupełnie nową rzeczywistością i stają przed wyzwaniami do tej pory im nieznanymi. Bez wątpienia zamęt w głowach może wprowadzać rozszerzanie diety niemowlęcia o produkty stałe, zwłaszcza jeżeli rodzina stosuje dietę roślinną.
Światowa Organizacja Zdrowia oraz inne instytucje działające w poszczególnych krajach przygotowują i regularnie aktualizują zalecenia dotyczące rozszerzania diety niemowląt. Średnio co pięć lat publikowane są – lub raczej aktualizowane – nowe schematy i zalecenia dotyczące wprowadzania kolejnych produktów do diety dziecka. Co ciekawe, pomimo łatwego dostępu do badań naukowych z udziałem dzieci z całego świata rekomendacje różnią się między krajami. Czasami wynika to z tradycji kulinarnych w danym regionie świata, czasami dotyczy bardziej uniwersalnych problemów, jak np. wprowadzanie do diety dziecka produktów będących potencjalnymi alergenami lub stosowanie skoncentrowanych źródeł cukrów prostych.