Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Coraz mniej Foie Gras w Wielkiej Brytanii

sierpień 18 2012

Największa brytyjska firma caternigowa wykreślina ze swojego menu foie gras. Wszystko dzięki akcji PETA.

Decyzję podjęto po rozmowach z brytyjskim oddziałem organizacji PETA oraz kampanii internetowej, w której sympatycy PETA apelowali do firmy Compass Group UK & Ireland o zaprzestanie serwowania foie gras .

Nick Vadis ? szef kuchni – potwierdził, że firma wycofała potrawę ze swojego menu. To duży krok, biorąc pod uwagę, że Compass Group ? największa firma cateringowa w Wielkiej Brytanii ? ma podpisane wiele kontraktów. Jej dania trafiają na stoły: największych hoteli, najważniejszych imprez sportowych, a także klubu piłkarskiego Chelsea i Ministerstwa Obrony.

Foie gras to produkt z gęsich bądź kaczych wątróbek podawany w postaci musu lub pasztetu. Jego produkcja bardzo często wiąże się z ogromnym cierpieniem ptaków. Zwierzęta są przymusowo karmione kilka razy dziennie za pomocą długiej (20 ? 30 cm) rury wpychanej do ich przełyków. W skutek takiego karmienia wątroby gęsi i kaczek stają się nawet 10-krotnie większe i bardzo otłuszczone. Niejednokrotnie dochodzi u nich do marskości wątroby.

 

 

 

Tagi: ,
none