Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Twórca mięsa z probówki: ten pomysł będzie doskonalony

październik 06 2020

– Proces jest udoskonalany z roku na rok, a co więcej – jest coraz tańszy i szybszy. W tym momencie jesteśmy w stanie hodować właściwie wszystkie komórki zwierzęce czy roślinne – mówi Stanisław Łoboziak, biolog molekularny i szef laboratorium biologicznego Centrum Nauki Kopernik, który wraz ze swoim zespołem postanowili stworzyć „czyste mięso”, ale z dodatkiem „efektu wow”.

fot. facebook.com/Michał Piosik

W ramach Festiwalu Przemiany o przyszłości jedzenia w ubiegłym roku, naukowcy wyhodowali mięso w ramach eksperymentu, w którym wykorzystano celulozowy szkielet rośliny, na którym umieszczono komórki mięśniowe kurczaka. W ten sposób na liściach szpinaku wyrosło mięso, które – jak mówi Łoboziak – smakowało nieco jak wodorosty nori o smaku kurczaka. Przyznaje jednak, że nie mieli czasu, aby koncentrować się na smaku, a eksperyment skupiał się wokół idei zaprezentowania światu poziomu, na jakim obecnie stoi technologia wytwarzania takiego mięsa.

Ekspert obiecuje, że pomysł będzie doskonalony:
– W hodowli komórkowej wcale też nie musimy zatrzymywać się na mięsie. W probówce możemy wyhodować także skórę. Wtedy będziemy mogli pozwolić sobie np. na buty czy torbę zrobione ze sztucznie wyhodowanej skóry np. zwierzęcia zagrożonego wymarciem. Robi się nieszkodliwą biopsję i można zacząć produkcję. Możliwości tej technologii są naprawdę olbrzymie – powiedział w rozmowie z Onetem.

Co ciekawe, w probówce wyhodować można nie tylko mięso, ale również skórę, co może otworzyć drzwi do produkcji butów czy torebek z „prawdziwej”, choć nieokupionej niczyim cierpieniem, skóry!

Stanisław Łoboziak mówi: – Świat ze względów środowiskowo-ekonomicznych nie ma wyjścia. Musi znaleźć inną, tańszą i czystszą technologię. Pewnie tradycyjna hodowla mięsa nie zniknie całkiem, ale nie da się ignorować faktu, że jest ona niesamowicie nieekonomiczna, energochłonna, pożerająca horrendalne ilości wody, a także pola uprawne, na których hoduje się pożywienie dla zwierząt.
Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy polskich naukowców w dziedzinie pracy nad pozyskiwaniem etycznego mięsa i skóry.

AB