Chodzi o startup NapiFeryn BioTech, spółkę biotechnologiczną, zajmującą się przetwórstwem rzepaku. Produkty technologii NapiFeryn BioTech stanowią, jak zapewnia spółka, pełnowartościowe źródło białka i doskonałą alternatywę dla produktów odzwierzęcych a także białka sojowego. Są również zdrowe i produkowane w sposób przyjazny dla środowiska.
Startup nie zamierza jednak zajmować się samą produkcją, a jedynie opracowaniem know how, które następnie będzie licencjonowane firmom, które zdecydują się na poszerzenie swojej oferty o białko rzepakowe. Składnik ten może być używany w produkcji nie tylko roślinnych zamienników mięsa, ale również np. makaronów czy słodyczy.
Białko pozyskiwane z rzepaku posiada ogromną wartość odżywczą, przy jednoczesnym zbilansowanym składzie aminokwasów i niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczy. Ma zatem ogromny potencjał, który z pewnością zostanie odpowiednio wykorzystany przez firmy, które zdecydują się na zakup licencji NapiFeryn BioTech.
Spółka na pomysł produkowania pełnowartościowego białka z rzepaku wpadła już kilka lat temu –zaproponowała je już w 2017 r., od tej pory jedynie udoskonalając technologię.
Kolejnych, całkowicie roślinnych produktów na polskim rynku możemy się zatem spodziewać już wkrótce – najprawdopodobniej już w 2021 roku! Czekamy z niecierpliwością!
AB