Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Postrach przedszkolaka, przysmak weganina

kwiecień 29 2020

Dla wielu z nas to stołówkowa zmora w formie niejadalnej brei. Dobrze przyrządzony i przyprawiony szpinak jest jednak naprawdę pyszny!

Zamiast sięgać po zagraniczne nowalijki pełne nawozów – zjedz szpinak! Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jego liście nadają się doskonale do sałatek, można je udusić z przyprawami i czosnkiem jako dodatek do gulaszu albo jako nadzienie do lasagne. Szpinak sprawdzi się też świetnie w koktajlach i ciastach jako naturalny zielony barwnik.

Jest bogaty w beta-karoten, który wspomaga układ odpornościowy. Zawiera także witaminę C i luteinę, które mają działanie przeciwutleniające. Chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: