Koniec roku to czas podsumowań. Oto TOP 5 wegańskich dań, które w 2019 podbiły polski rynek spożywczy, ale też i podniebienia wielu z nas.
1. Beyond Burger w Polsce
Zaczęło się w Gdańsku, gdyż pierwsze Beyondy w kraju serwowały od marca dziewczyny z kultowej, wrzeszczańskiej knajpy House of Seitan. Weganie i nie tylko rozsmakowali się w burgerach, które do złudzenia przypominają klasyczne, wołowe kotlety – zapachem, smakiem oraz teksturą. Teraz Beyondy są dostępne w restauracjach w całym kraju, można je też kupić w niektórych marketach oraz sklepach wegańskich i ze zdrową żywnością. Jeśli z jakiegoś powodu ominęło Was beyondowe szaleństwo – czas spróbować!
2. Wegańskie lody Grycan
Po fali wprowadzania na polski rynek wegańskich wersji lodów Magnum czy Cornetto, kultowa, polska marka postanowiła wyjść naprzeciw roślinożercom oraz osobom z różnymi alergiami pokarmowymi. Linia pysznych lodów na bazie napoju kokosowego i ryżowego, słodzonych syropem daktylowym i ksylitolem, jest dostępna w 3 smakach: waniliowym, czekoladowym i masła orzechowego, można je kupić w wielu marketach oraz cukierniach Grycan.
3. Sery i puddingi Bez deka mleka
Trudno o lepsze potwierdzenie wzrastającej nieustająco liczby wegan, niż wprowadzenie przez OSM Łowicz, jedną z najstarszych mleczarni w Polsce, wegańskich wersji produktów mlecznych. Bez deka mleka zadebiutowała w lecie kilkoma wersjami serów żółtych, serków do smarowania oraz puddingami. Ich „alsernatywy”, jak nazywa je Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu OSM Łowicz, są dostępne w różnych marketach oraz mniejszych sklepikach, a ich ceny są bardzo zbliżone do cen produktów mlecznych.
4. Burgery, kiełbaski i pulpety Dobrej Kalorii
Kolejne bezmięsne hity mijającego roku, to produkty Dobrej Kalorii – firmy, która nie tylko chce produkować pyszne, roślinne zamienniki mięsa, ale też mieć pewność, że są zdrowe, odżywcze i zapakowane w nieszkodliwe dla Ziemi opakowania. Oprócz rewelacyjnego smaku, produkty Dobrej Kalorii mogą się też poszczycić bardzo wysoką zawartością białka (25-27% proc.) oraz całkowitym brakiem soi.
5. Wegańskie pierogi Virtu
Pomimo, że niektóre z ich produktów mają wegański skład, Virtu postanowiło wypuścić kolejne, dedykowane roslinożercom – w Lidlu swój debiut miały pierogi a’la ruskie, z tofu i ziemniakami oraz z brokułami, tofu i szpinakiem. Rewelacyjna opcja dla tych, którzy tęsknią za smakiem domowych pierogów, a niekoniecznie mają czas lub ochotę na własnoręczne ich lepienie.
AB