W rozmowie z CNN specjalista ds. sprzedaży w Pizza Hut, Artie Starrs, stwierdził, że wegańskie dodatki są naturalnym kierunkiem planowanego rozwoju firmy. W dodatku mają być one testowane od razu na europejskich rynkach.
Beyond Meat i Impossible Foods są w tej chwili liderami w produkcji wegańskiego mięsa. A to właśnie wprowadzenie wegańskich odpowiedników mięsa na pizzy rozważa firma. Plotki o tym, że w USA sieć wprowadzi wegański ser z końcem lata, okazała się niestety plotką, ale najwyraźniej decydenci postanowili przemyśleć sprawę jeszcze raz.
W Wielkiej Brytanii wegańska Pizza Hut już rozkręciła się na dobre: sieć oferuje pizzę z serem Violife, a ostatnio wprowadzono cztery nowe opcje full wegańskiej pizzy, a także wege przystawki: bułkę owocową i cynamonowy paluch.
Jak podaje portal Live Kindly, z badań przeprowadzonych na amerykańskim rynku konsumenckim przez firmę Numerator wynika, że aż 80 proc. Amerykanów deklaruje chęć zastąpienia mięsa wegańskimi produktami ze względów zdrowotnych.
W Polsce na razie cały czas w Pizzy Hut dostępne są opcje dla wegetarian.
WK