Warzywa są teraz najzdrowsze! Świeże, pachnące, jędrne. Korzystajmy, póki są właśnie takie!
Lato to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna pora roku. To czas, kiedy cieszymy się ze świeżych warzyw, owoców, ziół i grzybów. Korzystajmy więc z tych dobrodziejstw natury i gotujmy lekko, sezonowo i zdrowo. Makarony zbożowe zamieńmy na te warzywne, placki podajmy ze smażonymi kurkami, a w upalne dni przygotujmy orzeźwiający chłodnik pomidorowo-miętowy z cukinią i awokado.
Warzywne tagliatelle na lato
1 średnia cukinia
2 młode marchewki
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki ugotowanego groszku
1 awokado
olej do smażenia
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
sól
świeża bazylia
świeża mięta
Marchew obieramy, a następnie za pomocą obieraczki robimy z niej makaron. Tak samo postępujemy z cukinią (aż do nasion). Czosnek rozcieramy z solą w moździerzu, następnie podsmażamy go na oleju, awokado ścieramy na tarce o grubych oczkach lub jeśli jest miękkie, rozgniatamy widelcem. Wrzucamy wszystko na patelnię wraz z groszkiem i chwilę smażymy. Dodajemy makaron, sól i pieprz. Smażymy, aż cukinia lekko zmięknie. Marchewka pozostanie chrupiąca. Doprawiamy pieprzem oraz listkami mięty i bazylii.
Placki z mąki z ciecierzycy z kurkami na lato
(5 średnich placków)
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
szczypta soli
0,5 dużej ugotowanej kalarepy (można zastąpić ziemniakiem, pietruszką, marchewką)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie ulubione zioła
olej do smażenia
300 g kurek
1 biała cebula
sól
pieprz
do podania natka pietruszki, koperek
Mąkę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, by nie było grudek i odstawiamy na noc do lodówki. Kalarepę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta wraz z solą i pietruszką. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki na złoty kolor. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju, następnie dodajemy kurki i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z placuszkami i posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.
Pomidorowo-miętowy chłodnik na lato
(2 porcje)
400 g jogurtu roślinnego
2 duże malinowe pomidory
0,5 cukinii
1 awokado
6–7 listków mięty
kilka listków natki pietruszki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka octu jabłkowego
pieprz
sól
oliwa
Pomidory zalewamy gorącą wodą, a następnie obieramy ze skórki. Jogurt z pomidorami i listkami mięty miksujemy na gładką masę, dodajemy ocet, paprykę, pieprz i sól. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy z każdej strony. Do miseczek wkładamy startą cukinię, którą następnie zalewamy jogurtem z pomidorami i miętą. Na wierzchu układamy awokado, listki natki pietruszki. Możemy skropić oliwą bądź olejem.
-
- Tekst: Anna Szewczak
- Anna Szewczak: zawodowo położna specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie promotorka odżywiania w zgodzie z naturą i ekomama. Prowadzi wegetariański blog
- Tekst ukazał się w wydaniu 7-8/2-19 magazynu Vege