Palona gryka z pieczonymi warzywami i pieczarkami tworzy niezwykły pasztet, który smakuje każdemu. Jest zwarty i łatwo daje się kroić nawet w bardzo cienkie plastry.
Składniki:
- 2 marchewki
- pietruszka
- 250 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- szklanka kaszy gryczanej palonej
- 0,3 szklanki oleju
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz i umyj marchewki, pietruszkę, cebulę i pieczarki oraz czosnek. Pokrój marchewki w mniejsze kawałki, duże pieczarki możesz przekroić na pół, małe zostaw w całości, cebulę przekrój na ćwiartki. Wyłóż marchewki, pieczarki, cebule i ząbki czosnku na blachę, skrop je olejem i posyp solą. Piecz w ok. 200°C tak, by były prawie miękkie. Pilnuj, by się za bardzo nie spaliły. Wyjmij warzywa. Ugotuj wypłukaną wcześniej kaszę ze szczyptą soli (w proporcji 1:2). W malakserze, przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia zmiel warzywa razem z kaszą, dodając olej oraz przyprawy. Nie bój się tej ilości oleju, ta masa musi być tłusta. Przypraw masę do smaku solą i pieprzem. Wyłóż ją do silikonowych foremek i piecz ok. 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Przepis pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej Wegańska kuchnia polska.