Rozstrzygnęliśmy Grzybowy Konkurs! Nagrody – książki Idy Kulawik o grzybach wyślemy do Laureatek, które przedstawiły nam Parasolkę (Muchomor szarawy) oraz Kurkę (Pieprznik jadalny)! Też poznajcie ich właściwości!
Grzybowa Królowa 1 – MUCHOMOR SZARAWY
Chciałabym zgłosić panią grzyb: u nas na nią się mówi Parasolka, bo jest taka niezwykła – szczuplutka nóżka i piękny parasol z zakończonym brzegiem w ząbki. Do tego występuje w dwóch różnych kolorach. Jak to na prawdziwą panienkę przystało jest bardzo krucha i wręcz słodka. Idealna do przepysznej zupy, musi być zbierana do kobiałki taka jest delikatna. Ale to prawdziwa piękność lubiąca trawy, a gdy jest ciepło, to po deszczu możemy je zauważyć w całym lesie.
Oczywiście można ją przyrządzić inaczej np. na gęsto z przyprawami czy śmietaną lub mlekiem kokosowym. Co ciekawe, jest rzadko zbierany, ponieważ należy do muchomorów (muchomor mglejarka), jak większość grzybów na surowo – jest trujący. Zapraszam do zapoznania się z Parasolką (u mnie zbierany od dziecka, z niczym nie pomylę obu u nas rosnących): https://pl.wikipedia.org/wiki/Muchomor_szarawy

Zwycięskie zgłoszenie 2:
Grzybowa Królowa 2 – KURKA (PIEPRZNIK JADALNY)
Choć wszystkie grzyby są składnica makro– i mikroelementów; są tajemnicą i tworzą sieci podziemnych połączeń; dają umamiczny smak! Po prostu są niezastąpione! Każda jedna odmiana, mimo wspólnej rodziny, jest inna – wyjątkowa! Niemniej jednak moim zdaniem ten zaszczytny tytuł należy się kurkom! Pieprznik jadalny! Synonim lata! Świetnie się komponuje z nowalijkami! Choć jesienne smaki też współgrają!
A dodatkowo pragnę zauważyć, że pieprznik jadalny ma wyjątkowe właściwości: jest bakterio- i grzybobójczy! Sporządza się z niego nalewkę na żołądek! Czy ktoś z was znalazł kiedyś robaczywą kurkę? Ma piękny kolor! Mmmm… a w swojej prostocie jest najpyszniejsza! Już jako dziecko uwielbiałam rosół z kurek z zacierkami! Mistrzostwo świata!

Serdecznie gratulujemy wygranej! Nagrody są w drodze!
Zachęcamy do lektury i inspiracji nową książką Idy Kulawik – Grzyby. Pełnia Smaku (wyd. Publicat)!