Z każdego wyjazdu można wrócić z kulinarnymi inspiracjami i potem w kuchni przywoływać wspomnienia. Przepisy pochodzą z książki „Poszukiwacze roślinnych smaków w podróży” (wydawnictwo Purana).
Słowacką gęstą zupę w wersji wegańskiej można dostać w górach w Zbójnickiej Chacie. Gdy byłem jeszcze nastolatkiem, w schronisku serwowano tę potrawę z dużą ilością żółtego sera. Dziś proponujemy ją z wędzonym tofu, które wraz z majerankiem nadaje jej wyjątkowy smak.
Chłodnik z pomidorów to lekkie i zdrowe danie na każdą okazję, ale najlepiej sprawdza się w upalne dni, gdy mamy ochotę na surowe warzywa. Podczas podróży po Hiszpanii naszą uwagę przykuły piękne i dorodne awokado. Okazało się, że Majorka od dawna posiada własne uprawy, a w ostatnich latach ciągle ich przybywa ze względu na rosnącą popularność tego produktu. Gdy zobaczyliśmy piękne owoce, zapragnęliśmy lodów z awokado. W jednej chwili w naszych głowach pojawił się przepis na lody z mlekiem kokosowym i kawą, ale niestety w apartamencie, który wynajmowaliśmy, nie było możliwości ich przygotowania. Gdy wróciliśmy do Polski, wizja ta przekształciła się w zupełnie nowe, odkrywcze danie – i to na słono.
Zupa z brązowej soczewicy
250 g soczewicy brązowej
1250 ml wody
100 g tofu wędzonego
2 łyżeczki papryki wędzonej
0,5 dużej marchwi
1 łyżka majeranku
Pieprz czarny mielony do smaku
5 małych, młodych ziemniaków
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki sosu sojowego
100 g cebuli
50 g pora
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Siekamy cebulę, czosnek i por. Wędzone tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, następnie dodajemy cebulę, a gdy się przyrumieni, wrzucamy czosnek i por. Smażymy jeszcze przez parę sekund. Dolewamy wodę i sos sojowy, dosypujemy soczewicę. Wsypujemy paprykę wędzoną, majeranek, sól, pieprz czarny, ziele angielskie i liście laurowe, dorzucamy marchew i ziemniaki. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje, a soczewica i warzywa będą miękkie.
Chłodnik pomidorowy z awokado
Chłodnik
1 kg świeżych pomidorów
250 g pomidorków koktajlowych
400 g ogórka zielonego
150 g cebuli czerwonej
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Mrożone awokado
2 sztuki awokado
0,5 ząbka czosnku
0,25 łyżeczki soli
4 łyżeczki soku z cytryny
Ogórek kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno siekamy cebulę. Pomidory miksujemy na przecier. Dodajemy ogórek, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz sól i sok z cytryny. Obieramy awokado, pozbywamy się pestki i miksujemy miąższ z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Przekładamy do foremki na kostki lodu i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Chłodnik serwujemy z zamrożoną kostką awokado.
- Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki: Piotr Heschke, Marta Lulek, Poszukiwacze roślinnych smaków w podróży, wyd. Purana
- Tekst ukazał się w numerze 6/2025 Magazynu VEGE