Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

System naczyń połączonych

marzec 25 2025

Lekkomyślnie wyrzucane resztki jedzenia wyrządzają szkody w całym miejskim ekosystemie. A najwięcej wyrzucamy w okresie świątecznym.

Według danych Banków Żywności w Polsce marnujemy rocznie ok. 4,8 mln ton jedzenia, z czego 60 proc. – w domach. To oznacza, że każde z nas wyrzuca rocznie około 75 kg żywności. Największe straty odnotowuje się w okresie świątecznym, mimo że i tak przekraczamy wtedy nasze zapotrzebowanie na kalorie, bo jemy średnio ponad 6 tys. kcal dziennie.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: