Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Michelin dla wegańskiego sushi

czerwiec 28 2024

Wśród lokali posiadających gwiazdkę Michelin znajduje się restauracja z wegańskim menu.
Wieloletni posiadacz gwiazdki Michelin, szef kuchni Alexis Gauthier, przeszedł na weganizm w 2016 roku. O decyzji kucharza zadecydowały głównie względy etyczne. Kilka lat później Gauthier usunął ze swojego menu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Wtedy też otworzył  kawiarnię 123V, opisując ją jako swoją rodzinną restaurację marzeń, zabawną, przystępną, pyszną, gdzie wszystko jest wegańskie.
Teraz lokal zmienił lokalizację, jednak oferta żywieniowa pozostała wegańska. Ponadto na główną gwiazdę zaczyna wyrastać wegańskie sushi, specjalność szefa kuchni. Gauthier podkreśla, że szukanie roślinnych odpowiedników dla potraw cieszących się popularnością na całym świecie jest niezwykle ważne i potrzebne, jeśli poważnie myśli się o promowaniu zielonej zmiany.

  • tekst: Zuzanna Kozłowska