Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

O, mój rozmarynie

czerwiec 22 2024

Kolor, smak, zapach, potencjał zdrowotny… Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgać po zioła.

Każda roślina zielarska, czyli po prostu zioło, ma cenne właściwości – zarówno kulinarne, jak i lecznicze – ze względu na które warto uwzględniać ją w swoich posiłkach. W ziołach znajdziemy m.in. związki o działaniu przeciwzapalnym takie jak kwasy fenolowe, flawonoidy i witaminę C. Ich celem jest zapobieganie rozwojowi chorób powodowanych przez wolne rodniki, np. dolegliwości ze strony układu trawiennego. Pozostałe związki chemiczne obecne w ziołach (glikozydy, alkaloidy, garbniki, olejki eteryczne) mają szerokie zastosowanie od wspomagania pracy nerek po uspokojenie. Dlatego warto sięgać po różne rośliny i ich różne części. Przykładowo gdy kupimy doniczkę kolendry, śmiało możemy wykorzystać nie tylko popularne liście, lecz także korzenie i łodygi.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: