Cykoria to roślina z rodziny astrowatych, która obecnie rozprzestrzeniła się po całej Europie, Azji i Afryce Północnej.
Cykoria jest źródłem inuliny – rozpuszczalnego błonnika, który pełni funkcję naturalnego prebiotyku i wspomaga rozwój bakterii jelitowych. Wpływa zatem korzystnie na nasze trawienie, jelita, wydalanie, przyspieszenie metabolizmu i detoksykację. Zawarta w niej gorycz korzystnie wpływa na wątrobę, nerki, a także serce i wspomaga wydalanie żółci. Cykoria zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, C, E oraz minerały takie jak miedź, potas i żelazo. Uwaga! Ze względu na dużą zawartość inuliny osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna nie powinni spożywać cykorii w nadmiarze, ponieważ może mieć działanie wzdymające.
Z czym najlepiej łączyć cykorie w kuchni? Jej świeże liście cechuje korzenno-gorzki posmak, dzięki czemu idealnie nadają się one do łączenia w sałatkach z czymś słodkim, np. pomarańczą, jabłkiem, gruszką, melonem, mango, figami lub w formie posiekanych chrupiących liści jako dodatek do makaronu lub risotto. Dobrze uzupełniają się również z różnymi orzechami lub awokado. Liście cykorii można wykorzystać w różny sposób: nadziewać, zapiekać, piec, dusić, grillować lub smażyć. Nadają się jako przystawka, danie główne lub dodatek do dań. Można z nich przygotować także zupę, np. bardzo popularną we Włoszech z dodatkiem białej fasoli.
tekst: Zuzanna Kozłowska