Serca palmy to coraz popularniejszy składnik na diecie roślinnej.
Serca palmy pobierane są z delikatnego, wewnętrznego rdzenia kilku gatunków palm. Po zbiorze są zwykle krojone na małe kawałki i pakowane do puszek i słoików, najczęściej w zalewie solnej. Serca palmy można wykorzystać do przyrządzenia wegańskich alternatyw owoców morza, ale równie dobrze dodaje się je do gulaszów, sałatek i tacos.
Rynek serc palmowych stale rośnie. Według firmy badawczej The Insight Partners wynika to ze zmieniającego się stylu życia wielu konsumentów, którzy poszukują zdrowej i pożywnej żywności pochodzenia roślinnego. Serca palmowe są bowiem bardzo pożywne i stanowią ważne źródło błonnika pokarmowego. Też także bogate źródło cynku, który jest pomocny w szybkim gojeniu się ran. Warzywo to zawiera również witaminy A i K, niezbędne dla zdrowej skóry i silnych włosów. Wszystkie te korzyści zdrowotne zwiększyły popyt na serca palmowe. To, czy ich spożycie jest etyczne czy nie, zależy w dużej mierze od tego, skąd pochodzą. Istnieją gospodarstwa, które zobowiązały się do stosowania zrównoważonych technik zbiorów i ochrony lasów deszczowych.
- tekst: Zuzanna Kozłowska