Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Pędem do kuchni

marzec 25 2024

Dwie kompozycje, które pomogą przestroić się na wiosenny tryb życia i umilą oczekiwanie na lato.

Za oknem powoli się zieleni, coraz częściej pojawia się ochota na lżejsze i bardziej orzeźwiające posiłki. Jako wiosenny dodatek do pieczywa sprawdzi się pasta na bazie zielonego groszku z dodatkiem chrzanu. W końcu Polacy też mogą mieć swoje wasabi. Przygotowanie smarowidła zajmuje dosłownie kilka minut, ale wspomnienie smaku pozostanie na całą resztę wiosennego dnia. Szybko, zdrowo i nie ma wymówek, że kanapki są nudne!

Z każdym cieplejszym dniem coraz chętniej sięgamy też po sałatki. Warto zadbać o to, aby były równie sycące i odżywcze, jak tradycyjne ciepłe dania, które jedliśmy przez ostatnie miesiące. Sałatka z gnocchi to bardzo szybka i prosta potrawa, która swój świetny smak zawdzięcza dobrej jakości oliwie i ziołom.

Sałatka z włoskim akcentem

 

170 g ugotowanych gnocchi
2–3 garście rukoli
120 g czerwonej
150 g pomidorków koktajlowych
45 g drylowanych oliwek
1 łyżka oliwy
Bazylia i oregano do smaku
Szczypta soli

Pomidorki i oliwki kroimy na pół. Dodajemy gnocchi i fasolę i łączymy wszystkie składniki z oliwą, solą i ziołami.

Polskie wasabi

120 g mrożonego groszku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
0,5–1 łyżeczka chrzanu
Kilka gałązek świeżego tymianku
Szczypta soli

Rozmrażamy groszek, oskubujemy listki z gałązek tymianku, a następnie wszystkie składniki miksujemy blenderem.

  • Tekst i zdjęcia: Katarzyna Rejman
  • Tekst ukazał się w numerze 4/2024 Magazynu VEGE