Badania opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition wykazują jednoznacznie korzystny wpływ diety roślinnej na zmniejszenie występowania bezsenności i problemów z zasypianiem.
W badaniu wzięło udział 5821 uczestników, wśród których znaleźli się zarówno wegetarianie, jak i osoby spożywające mięso. Naukowcy brali pod uwagę szereg czynników, które mogły mieć wpływ na problemy ze snem poszczególnych osób. Jeden z nich stanowiła dieta. Osoby odżywiające się w sposób roślinny (i, co istotne, wybierające żywność nieprzetworzoną) dużo rzadziej znajdowały się w grupie cierpiącej na bezsenność. Z kolei spożywanie dużej ilości mięsa przyczyniało się do problemów z zasypianiem, co pozostawało szczególnie widoczne w przypadku mężczyzn.
Naukowcy dowiedli, że dzięki jedzeniu większej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz orzechów dostarczamy sobie większej ilości tryptofanu i melatoniny. Ten pierwszy składnik jest prekursorem melatoniny i serotoniny – hormonów niezbędnych w regulacji cyklu snu. Ponadto diety roślinne przyczyniają się do zmniejszania stanów zapalnego i lepszego funkcjonowania mikroflory jelitowej, co również wpływa na jakość snu.
To interesujące odkrycie może okazać się pomocne dla wielu pacjentów, którzy od lat zmagają się z problemem bezsenności. Należy jednak podkreślić, że zdrowa dieta roślinna nie w każdym przypadku może służyć jako alternatywa dla terapii farmaceutycznej, chociaż zawsze sprawdzi się jako uzupełnienie tradycyjnych metod leczenia. Ponadto przejście na wegetarianizm lub weganizm zapewni nam nie tylko lepszy sen, lecz także inne korzyści zdrowotne, w tym poprawę samopoczucia, redukcję masy ciała i zmniejszone ryzyko wielu groźnych chorób.
- tekst: Zuzanna Kozłowska