Prawie nic tak nie buduje świątecznej atmosfery jak potrawy, które w tym czasie trafiają na nasze stoły. Nie znaczy to, że nie można niczego zmienić.
W ostatnim zestawie przepisów w tym roku proponujemy coś dla tych, którym nie chce się lepić pierogów i którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni, za to cenią sobie proste rozwiązania i dobry smak. Krokieciki z kapustą kiszoną i soczewicą to właśnie takie danie, którego na naszym świątecznym stole naprawdę nie może zabraknąć. Z czym je podajemy? Odpowiedź jest prosta: z barszczem wigilijnym!
Nasz barszcz z grzybami przygotowuje się bardzo szybko. Nie używamy zakwasu, tylko soku wyciśniętego z buraków i innych warzyw. Zobaczcie sami, jakie to proste. Przetestujcie nasze przepisy i miejcie pyszne, zdrowe i szczęśliwe Święta, wymieniając się dobrymi życzeniami.
Korzystając z okazji, życzymy Wam także naprawdę dobrego, pełnego pozytywnych zmian Nowego Roku!
Krokieciki z kapustą kiszoną i soczewicą
Opakowanie papieru ryżowego
Farsz
200 g soczewicy
200 g kiszonej kapusty
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju ryżowego
Olej ryżowy do smażenia
400 ml wody do gotowania soczewicy
Panierka
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + ok. 150 ml wody do zalania
1 szczypta soli
Kilka łyżek mąki z ciecierzycy
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy do niej sól, mieszamy i jeżeli nie wchłonęła jeszcze całej wody, to ją odparowujemy. W tym czasie siekamy kiszoną kapustę. Rozgrzewamy na patelni olej, prażymy na nim przez kilka sekund przyprawy, dokładamy kapustę i przez kilka minut smażymy, mieszając. Ugotowaną soczewicę mieszamy z podsmażoną kapustą.
Na płaski talerz wlewamy trochę ciepłej wody i moczymy w niej po arkuszu papieru ryżowego, żeby nabrał elastyczności. Układamy każdy arkusz na desce do krojenia, na jego brzegu kładziemy łyżkę nadzienia soczewicowego, zwijamy papier w kopertkę, aby nadzienie nie wypadło w trakcie smażenia.
Siemię lniane zalewamy wodą, dosalamy do smaku i mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję rozmieszanego białka jaja. Następnie zanurzamy w nim krokieciki i obtaczamy w mące z ciecierzycy. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni i smażymy krokieciki na złoty kolor z obydwu stron.
Barszcz wigilijny z grzybami
3 kg buraków
200 g marchwi
200 g korzenia pietruszki
200 g jabłek
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy truflowej
12 g suszonych grzybów
10 owoców ziela angielskiego
10 liści laurowych
3 łyżki majeranku
3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki asafetydy
Sól do smaku
200 ml wody
Wyciskamy sok z buraków, marchwi, pietruszki i jabłek. Grzyby gotujemy w wodzie, aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je i kroimy w drobną kostkę. Sok z buraków dolewamy do wywaru z grzybów, dodajemy resztę składników i gotujemy – niezbyt długo, aby nie pozbawiać zupy wartości odżywczych zawartych w sokach.
- Tekst i zdjęcia: Jola Słoma i Mirek Trymbulak (Atelier Smaku)
- Tekst ukazał się w numerze 12-01/2023-2024 Magazynu VEGE