Jeśli dopiero zaczynamy odżywiać się roślinnie i nasze jelita jeszcze nie przyzwyczaiły się do dużych ilości roślin strączkowych, zacznijmy od podawania ich w lekkostrawnej formie.
Metoda małych kroków sprawdza się również w kuchni. Jeśli boimy się, jak zareaguje nasz organizm na większe niż kiedykolwiek wcześniej ilości roślin strączkowych, mąka z ciecierzycy będzie lepszym wyborem niż całe nasiona, tak samo jak zmiksowany bób zamiast ugotowanego i jedzonego prosto z miski. W ten sposób dostarczymy sobie niezbędnego białka i unikniemy dolegliwości trawiennych.
Białkowe placuszki z cukinią i sosem musztardowym
50 g mąki z ciecierzycy
120 g cukinii
70 g mleka sojowego
1 łyżka płatków drożdżowych
Czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy
Do miski wrzucamy startą cukinię. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odsączamy nadmiar wody, mieszamy cukinię z mąką, płatkami i przyprawami. Dolewamy mleko sojowe. Smażymy na nieprzywierającej, dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli takiej nie mamy, dodajmy do ciasta łyżeczkę oleju. Podajemy z sosem i świeżymi warzywami.
Sos musztardowy
50 g jogurtu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka syropu z agawy lub innego słodzidła
Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!
Pasta z bobu z tofuskwarkami
150 g młodego bobu
2 łyżki wody
0,25 łyżeczki soli
Pieprz, czosnek granulowany
Bób gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę wraz z pozostałymi składnikami.
Tofuskwarki
70 g tofu wędzonego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżka wody
Papryka wędzona, chili
Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W miseczce mieszamy syrop, sos sojowy, olej, wodę i przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy tofu i podsmażamy kilka minut. Gotową pastą smarujemy pieczywo. Posypujemy skwarkami i zjadamy w towarzystwie świeżych warzyw.
- Tekst i zdjęcia: Maja Bruzi – przyszłoroczna maturzystka, miłośniczka zwierząt, aktywności fizycznej, dobrych książek i gotowania. Psia mama maltańczyka Bogusia
- Tekst ukazał się w numerze 7-8/2023 Magazynu VEGE