Samodzielne przygotowanie deseru dla drugiej połowy to świetny pomysł na walentynkowy upominek. Nasz mus robi się kwadrans – to mniej niż wizyta w cukierni!
Wegańskie sticky buns, czyli bułeczki cynamonowe z syropem, to wypiek idealny. Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i wyjątkowo puszyste. W środku znajduje masa cynamonowa, a na górze są oblepione syropem cukrowym i orzechami. Po prostu niebo!
Mus czekoladowy to kolejna smakowa rozpusta, choć nie dało się wymyślić prostszego deseru. Przygotujemy go dosłownie w kilka minut, a po odstawieniu na trochę do lodówki będziemy cieszyć się delikatną słodyczą. Poza tym do wykonania musu potrzeba bardzo niewielu składników. Jeśli zapomnieliśmy o walentynkowym prezencie dla bliskiej osoby, ten deser przychodzi na ratunek.
Cynamonowe sticky buns
Ciasto
240 ml mleka sojowego
15 g drożdży suszonych
3 łyżki cukru
400 g mąki pszennej typu 550
Szczypta soli
5,5 łyżki oleju rzepakowego
Nadzienie
4 łyżki rozpuszczonego wegańskiego masła
0,3 szklanki cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
Syrop
0,5 szklanki cukru brązowego
3 łyżki wegańskiego masła
2,5 łyżki syropu z agawy
Garść orzechów włoskich, pekan albo migdałów
W dużej misce mieszamy mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól i olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy rozpuszczonym masłem, zostawiając trochę pustego miejsca na jednym brzegu. W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Obficie posypujemy ciasto, zwijamy je w rolkę i kroimy na 10 kawałków, które przykrywamy ściereczką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i robimy syrop, rozpuszczając w garnku cukier, masło i syrop z agawy. Wylewamy syrop do foremki i posypujemy niedbale pokrojonymi orzechami.
Przenosimy bułeczki do foremki (naczynie nie może być za duże, żeby mogły się posklejać) i pieczemy przez 20 min. Przygotowujemy duży talerz lub drewnianą deskę i delikatnie obracamy foremkę z bułeczkami. Powinny łatwo z niej wyjść, oblepione syropem i orzechami.
Walentynkowy mus czekoladowy
150 ml mleka kokosowego
60 g gorzkiej czekolady
3 łyżki syropu klonowego
Szczypta chilli
Szczypta soli
Truskawki, borówki, jeżyny albo maliny
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy czekoladę, syrop klonowy, chilli i sól. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy mus do miseczek i dodajemy ulubione owoce. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, podajemy schłodzony.
- Tekst i zdjęcia: Klaudia Goździk (Jemy kremy)
- Tekst ukazał się w numerze 2/2023 Magazynu VEGE